Magnet za sreću: Evo zašto bi svaka kuća trebalo da ima PAHIRU!

Kada su zaljubljenici u biljke krajem prošle godine počeli da prave liste biljaka koje bi mogle biti hit u 2020. godini, istakla se pahira, odnosno drvo novca, biljka za koju se veruje da donosi sreću osobi koja je uzgaja.

Krasi dom, a zahteva vrlo malo pažnje, foto: Depositphotos/WeTimeless
Krasi dom, a zahteva vrlo malo pažnje, foto: Depositphotos/WeTimeless
.

Radi se o biljci koja je popularna i u Feng šui svetu jer se veruje da u prostoru u kom se nalazi stvara pozitivnu energiju. Osim toga, njene isprepletene grane i živopisno zeleno lišće prizor su koji je uvek lepo videti, bez obzira na to da li verujete ili ne u ovakve i slične moći biljaka.

Drvo novca, Pachira aquatica, biljka je poreklom iz Srednje i Južne Amerike. U svom prirodnom staništu može da poraste i do 18 metara, ali ona koju uzgajate u kući obično naraste između pola i 2 i po metra visine.

O ovoj biljci koja ima status magneta za sreću, vrlo se jednostavno brine. Potrebno joj je retko zalivanje i mesto na koje ne pada direktno sunčeva svetlost.

Biljku smestite blizu dobro osvetljenog prozora, ali ne na direktnu sunčevu svetlost jer ona može da je ošteti.

Takođe, svaki put kad biljku zalivate, malo je okrenite kako biste bili sigurni da ravnomerno raste. Zalivajte je tek kada joj se zemlja na površini, i to gornjih nekoliko centimetara, osuši. Ako za sat vremena biljka ne upije svu vodu, prospite višak iz tanjirića, jer "stajanje" u vodi može da dovede do truljenja korena.

Najčešća greška koju vlasnici ove biljke prave, jeste njeno prekomerno zalivanje.

Takođe, pahira voli i veliku vlažnost vazduha pa svakodnevno možete daje poprskate vodom sobne temperature. Uz uslov da ima dovoljno svetla, možete da je stavite u kupatilo ili kuhinju, prostorije u kojima se često koristi voda.

Ono što sigurno želite da vidite na svojoj pahiri jeste to da raste i da dobija novo lišće. Kako bi se to dogodilo, imajte na umu da je za ovu biljku previše svega loša stvar. Previše vode, slabo osvetljenje, stalna izloženost direktnom suncu, niske temperature... sve su to faktori koji mogu da joj naštetite.

Takođe pahira ne voli promene, ali se vremenom prilagodi. Ipak, potrudite se da je držite na istom mestu, a ako je preselite, nemojte se iznenaditi ako izgubi nekoliko listova.

I na kraju, ako ste među onima koji će pahiru nabaviti kako bi im u život donela sreću, preporučuje se da "okupite" više ovih drvaca zajedno, a sreći brojevi su tri ili pet, piše zadovoljna.hr.