Da li ispirate posuđe pre stavljanja u mašinu? Možda vam to i nije najbolje rešenje...

Danas brojna domaćinstva imaju mašinu za sudove i svi koji je koriste, slažu se da je veliki spas jer štedi trud i vreme. No, šta ako slaganje prljavog posuđa u nju može da traje još kraće nego dosad? Verovali ili ne, u tome i jeste poenta.

Da li ispirate posuđe pre stavljanja u mašinu?, foto: Depositphotos/dimmushka
Da li ispirate posuđe pre stavljanja u mašinu?, foto: Depositphotos/dimmushka
.

Ako pre stavljanja u mašinu ispirate tanjire i šerpe, gubite vreme i pravite protivučinak. Tablete za mašinu sadrže enzime koji se hvataju za čestice hrane i tako se razgrađuju i uništavaju prljavštinu. Ako pre stavljanja u mašinu isperete posuđe, enzimi nemaju za šta da se uhvate i jednostavno propadaju.

Uklonite samo velike i krute komade

Razmislite o toj vodi koju potrošite prethodnim ispiranjem. Godišnje možete da uštedite najmanje 22.700 litara vode. Naravno da je potrebno s posuđa odstraniti velike količine hrane pre stavljanja u mašinu, dok sve one mrlje koje ispirate može i treba da reši tableta, piše "The Spruce".

Takođe, ne ostavljajte posuđe da dugo stoji u mašini pre nego što pokrenete program pranja. Ako nije puna, možete da pokrenete program ispiranja, koji će vam takođe uštedeti vreme i novac.

Izvor: net.hr