Dom i porodica

Ne bacajte talog od kafe: Čisti lice i posuđe, a pomaže i biljkama da brže rastu!

Ukoliko talog kafe bacate u smeće, krajnje je vreme da prestanete to da radite, jer ga možete višestruko iskoristiti u domaćinstvu - od čišćenja lica i posuđa do primene u vrtu.

27.11.2019. - 16:00h
Talog kafe možete višestruko da iskoristite u domaćinstvu
Talog kafe možete višestruko da iskoristite u domaćinstvufoto: Depositphotos/emolchanova

Pre svega, talog kafe možete da iskoristite za čišćenje svog lica. Proces izrade pilinga veoma je jednostavan, dovoljno je da kašiku taloga kafe pomešate s kašikom šećera i pola kašike kokosovog ulja.

Ako u svom domu imate biljke koje preferiraju kiselu zemlju, vreme je da ih počastite ostacima svoje jutarnje kafe. Talog kafe umešajte u kompost i na taj način ga obogatite nutrijentima. Kafa pomaže u razgradnji organskih materijala koji postaju još bogatije gnojivo iz kojeg rastu još kvalitetnije biljke.

Ukoliko su se u vašem frižideru pojavili neprijatni mirisi, vreme je da posegnete za talogom kafe. Dovoljno je da osušen talog kafe stavite u manju posudicu koju ćete ubaciti u frižider i neprjiatni mirisi će veoma brzo biti neutralisani.

Osim toga, talogom kafe možete da očistite prljavo posuđe. U kombinaciji s malo deterdženta za sudove, osušeni talog kafe odličan je za čišćenje masnih i prljavih površina.

Izvor: Klix.ba