Očas posla: Uklonite duvanski dim s odeće, iz kuće i automobila uz ove jednostavne trikove!

Većinu ovih čudotvornih sastojaka već imate kod kuće, ali ne znate da uspešno upijaju neprijatne mirise iz domaćinstva.

Uklonite duvanski dim s odeće, iz kuće i automobila uz ove jednostavne trikove!, foto: Depositphotos/diego_cervo
Uklonite duvanski dim s odeće, iz kuće i automobila uz ove jednostavne trikove!, foto: Depositphotos/diego_cervo
.

Možda ste se uselili u novi dom ili kupili automobil u kojem je prethodni vlasnik pušio? Ili ste dozvolili pustili prijateljima da zapale jednu – dve unutra jer vam je bilo neprijatno da im kažete kako se kod vas ne puši?

Koji god razlog bio, smrad koji ostaje nakon toga noćna je mora svakog nepušača. Što je najgore, teško je rešiti ga se, a provetravanje baš i ne pomaže mnogo. Na sreću, postoje trikovi koji uspešno istjeruju duvanski dim iz vašeg doma i s vaše odeće.

Evo nekoliko načina:

Soda bikarbona

Pospite sodu bikarbonu po nameštaju i tepisima i ostavite da deluje preko noći. Ona ima sposobnost da upije smrad dima, kao i bilo koji drugi miris koji vam se uvuče u dom. Idućeg dana jednostavno usisajte te površine. Ako je smrad i dalje prisutan, ponovite postupak.

Amonijak

Zidove i plafone možete da tretirate amonijakom pomešanim s vodom (ili bilo kojim sredstvom za čišćenje na bazi amonijaka). Ljudi često zanemaruju ove delove prostorija, a upravo se na njima najviše talože slojevi dima. Ako amonijak ne pomogne, ipak ćete morati ponovo da okrečite sobu. Nova boja će prekriti staru koja je upila miris dima i problem bi trebalo da bude rešen.

Sirće

Iako ni samo sirće nema prijatan miris, efektan je na odeći i tkaninama koje se osećaju na dim. U posudu s vrućom vodom dodajte šoljicu sirćeta i okačite odeću iznad nje da se pari. To bi trebalo da pomogne da se ukloni smrad. Sirće deluje i u kući ako njime napunite posudice i postavite ih po prostorijama u svom domu.

Ugalj

Sve što treba da uradite jeste da postavite posudice napunjene drvenim ugljem u sobe koje se osećaju na dim ili u automobil na nekoliko dana. Ugalj će vrlo uspešno izvući smrad cigareta iz prostora.

Jabuke

Prepolovite jabuku na pola i ostavite je tamo gde treba izvući miris dima. Osim toga, vaš dom će mirisati na jabuke, što dođe kao svojevrstan bonus.

Paročistač

Kao što zidovi i plafoni apsorbuju duvanski dim, isto važi i za podove, posebno ako su obloženi tepisima. Za to je dobro imati paročistač, kojim ćete dubinski očistiti tepihe i rešiti se neprijatnih mirisa.

Izvor: Net.hr