Dom i porodica

Tri mita o trudnoći u koje svi veruju, a nisu tačni: Naučno dokazano!

Bilo da je reč o filmovima ili o pametovanju baka u vezi porođajem i rađanjem dece, naučnici su srušili određene mitove.

02.09.2019. - 13:00h
Trudnoća
Trudnoća foto: Depositphotos/AllaSerebrina

Prvorođene bebe na svet obično dolaze kasno

U terminu se rađa samo četiri posto dece - čak 96 posto beba rađa ili pre ili posle termina, pokazuju statistički podaci. Kad je kompjuterski naučnik Alen Dauni pogledao rezultate istraživanja iz 2002. godine, shvatio je da prvorođena deca imaju veću verovatnoću da se neće roditi u terminu nego deca koja nisu prvorođena, nego da će se roditi malo kasnije. Pored toga, otkrio je i da je kod drugo i trećerođene dece nešto viša verovatnoća da će se roditi prerano.

Kopajući po podacima pronašao je i da se prvorođena deca u odnosu na ostalu u proseku rađaju – samo 16 sati kasnije. Ako se gleda prosek svih beba, to je onda i manje od toga. Tvrdnje da prvorođena deca na svet dolaze obično danima, ako ne i celu nedelju kasnije, nisu tačne!

To što se tačno u terminu rađa tako malo dece, može deluje šokantno, međutim, samo na prvu loptu. Taj termin računa se u odnosu na datum početka posljednje menstruacije što lekarima kaže sama trudnica. Mnoge žene ne mogu da se sete tačnog datuma. 

U jednoj studiji su istraživači svakodnevno merili hormone u urinu na reprezentativnom uzorku žena koje su pokušavale da zatrudne. Na taj način su odredili tačne trenutke ovulacije i implantacije oplođenog jajašca. Na kraju je ispalo da ceo proces može da varira čak do pet nedelja.

Takođe, otkrilo se i to da, ukoliko do nove trudnoće dođe tokom jedne godine od rođenja prve bebe, druga trudnoća obično traje kraće.Zato pojedini stručnjaci smatraju da bi određivanje tačnog termina porođaja trebalo izbaciti iz prakse i zameniti određivanjem termina do kojega bi porođaj bio očekivan. Na taj način 96 posto parova bilo bi pošteđeno pritiska i teskobe zbog preranog ili prekasnog porođaja.

Trudnoća
Trudnoćafoto: Depositphotos/Subbotina


Začinjena hrana doprinosi pojavi trudova

Ako je tačan termin prošao i nema znakova da se nešto dešava, 50 posto žena uzima stvari u svoje ruke.

Jedna studija u Americi je pokazala da petina žena u tom slučaju počinje da jede začinjenu hranu. Teoretski, to bi moglo da podstakne kontrakcije mišića koji pokreću hranu kroz creva, što bi u tom slučaju podstaklo i kontrakcije mišića materice.

Ipak, to niko do danas nije sistematski istražio. A čak i kad bi to bilo istina, u tom slučaju je jasno da bi efikasnost ove metode direktno zavisila od tolerancije trudnice na začinjenu hranu.

Trudnoća
Trudnoćafoto: Depositphotos/Wavebreakmedia

Vodenjak uvek puca dramatično

U filmovima trudnice u poslednjim stadijmima trudnoće uvek deluju šokirano kad im, bez upozorenja, puca vodenjak, izliva se plodna tečnost, odjednom se hvataju za stomak jer im počinju trudovi i tako kreće automobilska jurnjava u bolnicu. U stvarnosti je malo drugačije. Kontrakcije počinju pre pucanja vodenjaka. On ponekad čak ne pukne, nego ga medicinsko osoblje probuši.

Ponekad se dešava da ne pukne uopšte, nego da se dete rodi još uvek u vodenom svetu svoje kesice. Navodno je jedan od onih koji je tako rođen bio Sigmund Frojd.

Statistike pokazuju da tri četvrtine žena kojima je pukao vodenjak trudovi su započinjali tokom narednih 24 sata, i da u većini slučajeva nije bilo potrebno podsticanje trudova. A i kada vodenjak pukne, može polako da curi, bez dramatičnih poplava.

Izvor: Stil