Dom i porodica

20 dobrih razloga da postanete mlada mama

Otkrivamo vam zašto bi porođaj i podizanje deteta u ranim dvadesetim mnoge mlade mame trebalo da smatraju velikom prednošću...
04.08.2016. - 12:03h

Starosna granica za rođenje dece svake godine odmiče i pomera se sve dalje. Statistika iz 1970. godine pokazuje da je prosečna godina za rođenje detata bila 21, dok se prošle godine statistika pomerila na čak 26 godina, što je i dalje previše rano za žene koje žele karijeru.

Iako često možete čuti kako devojke smatraju dvadesete dobom koje treba posvetiti samo sebi - karijeri, putovanjima, zabavi i romantičnim susretima - trebalo bi ipak da budete biti jako ponosne na činjenicu da ste te godine potrošile na podizanju deteta, a evo i par razloga zašto:

1. Imate dovoljno energije da se izborite sa svim zahtevima.

2. San vam nije toliko neophodan kada ste mlađi. Možete vrlo lako izaći na kraj s bebom koja se u ranoj fazi života često budi u toku noći, a da pritom ceo naredan dan provedete aktivni uprkos neprospavanoj noći.

3. Verovatno ćete biti jedina devojka u svom krugu prijatelja koja ima bebu u ovim godinama, što znači da će vaša beba biti privilegovana čestim posetima i malim znakovima pažnje.

4. Vaša deca će doživeti lepe trenutke i uspomene sa vašim roditeljima.

5. Zbog vašeg ranog porođaja, vaši roditelji će takođe biti dovoljno mladi da se uključe i pomognu oko deteta pružajući savete i pomoć kad god vam je to potrebno.

6. Vrlo je verovatno da će vaša deca upoznati pradedu i prababu, družiti se sa njima kroz svoje detinjstvo.

7. Vaše telo će se mnogo lakše i uz minimalan napor vratiti u prvobitnu formu nakon porođaja.

8. Mnogo su manje verovatnoće da ćete imati probleme sa plodnošću.

9. Ukoliko se i desi da upadnete u probleme slične prirode, imaćete vremena da isprobate sve opcije i mogućnosti da se ostvarite kao majka.

10. Bićete među najmlađim mamama dece iz obdaništa i time će vam biti mnogo prijatnije da stupite u kontakt sa vaspitačicama sličnih godina, koje će za uzvrat osećati istu slobodu da vam istaknu neke nedostatke i probleme ukoliko oni postoje.

11. Možete da budete sigurni da ćete postati baka i imati snage da pomognete svom detetu isto kao što su i vaši roditelji vama.

12. Mnogo je manje pritiska iz okruženja. Jedna od glavnih prednosti ranijeg porođaja jeste i to što ćete moći da donosite bilo kakve odluke u vezi vaspitanja ili usmerenja vašeg deteta bez dodatnog pritiska iz okoline ili gubljenja vremena na upoređivanju kako drugi to rade.

13. Vaše telo će biti sposobno da se iznese sa svim izazovima. Bićete mnogo flesibilniji, moći ćete da se naginjete nad kadom bez brige da ćete se možda ukočiti i obavljati slične radnje sa lakoćom.

14. Kada dete odrasta sa mladim roditeljima, često se ne isključuje iz razgovora o budućnosti porodice, finansijskim poteškoćama i žrtvama, na taj način mogu da nauče vrlo značajne lekcije o životu.

15. Kada vaše prijateljice budu u drugom stanju, vi ćete biti prva osoba kojoj će se obratiti za savet.

16. Kada postanete majka, vaši prioriteti se menjaju za 180 stepeni. Kada rodite u dvadesetim, imate dovoljno vremena da okrenete novi list u kom god pravcu želite da otpočnete novi život, napravite nove poslovne planove ili investicije...

17. Iako niste toliko pridavali značaj tome u ranijim godinama, kada vam kažu da ste jako mladi sa trideset, osećaćete se sjajno.

18. Nećete nikada provesti vreme razmišljajući o tome da li ćete moći da imate decu kasnije.

19. Kada deca krenu svojim putem u životu, imaćete samo 40 godina i moći ćete da uživate u slobodi na mnogo uzbudljiviji način - možete obnoviti brak, putovati na egzotične destinacije, pokrenuti novi biznis koji ćete moći da održavate u daljim godinama.

20. Imate mnogo više vremena da uživate u majčinstvu.

Izvor: yumama.com