Život

Diskriminacija kod tinejdžera

U Srbiji je jedan od većih problema diskriminacija među tinejdžerima. Živimo u realnosti u kojoj su stereotipi i predrasude gotovo deo svakodnevnice.
16.01.2014. - 13:15h

Današnji tinejdžeri su vrlo čudni po pitanju odnosa sa drugim tinejdžerima. Vrlo često znaju da razlike koje poseduju stavljaju u prvi plan i time vređaju okolinu.

Nečije nedostatke ili napretke vešto iskorišćavaju ne bi li ih što više povredili. Normalno je da svako sebi bira društvo ali ne i izolacija “imućnijih” od onih koji možda nisu u stanju da sebi  priušte neki originalni komad garderobe.

Nekima škola služi kao modna pista, a osobe koje su više privržene školi i svom obrazovanju obično bivaju ismevane i nazivane “štreberima”.

Krivicu podjednako snose i profesori i roditelji koji svojoj deci previše dopuštaju i veruju.

Zdravo je reći da je Srbija po tom pitanju zaostala za Evropom i svetom u kojima  je čovek prihvaćen baš onakav kakav jeste. Normalno je da postoje razilke među ljudima, bilo da su to fizički izgled ili nečije materijalno stanje.

Kakav bi to svet bio kada bi svi ljudi imali istu  boju kose, isti muzički ili modni stil? Bio bi to sumoran, jednobojan svet za koji verujem da ne bi bio ovoliko zanimljiv. Čovek je stvoren kao zasebna jedinka koja ima pravo na svoj život i ima pravo da sama bira svoj put.

Da li ćemo krenuti pravim putem zavisi od porodičnog vaspitanja i okruženja u kome se nalazimo. Živimo u surovom svetu u kome nažalost sve više njih kreće sporednim, pogrešnim putem.

Preporučujem svima koji prolaze kroz to da budu hrabri i dovoljno svoji jer je pitanje vremena kada će naići pravi prijatelj, a oni koji su diskriminisali biće samo ružno sećanje. Takođe bih želeo da ohrabrim sve te mlade ljude i da im ulijem nadu i pozitivu jer svi ti koji se ružno prema njima ponašaju nisu vredni ni jednog njihovog nerva i stresa.