VIše od 19.000 novoinficiranih; preminulo 37 pacijenata

Prema najnovijim podacima, u Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano još 19.063 novozaraženih koronavirusom, od ukupno testiranih 37.811.

Ilustracija Foto: Sonis Photography / Shutterstock
Ilustracija Foto: Sonis Photography / Shutterstock
.

Preminulo je 37 osoba.

Na respiratorima se trenutno nalazi 138 pacijenata.

U Srbiji danima broj zaraženih raste i obara sve rekorde, što je pokazatelj snažnog talasa pandemije koji je pokrenuo omikron soj. Iako su kliničke slike obolelih lakše u slučaju zaražavanja pomenutim sojem, lekari poručuju da je vakcinacija i dalje jedini i najsigurniji način da se zaštitimo od eventualnih komplikacija zdravstvenog stanja koje korona može da izazove.

Trenutno se najviše polemiše o nastavi u školama zbog činjence da se lekarima javlja sve veći broj dece sa simptomima kovida 19. Iz Ministarstva prosvete objavljeno je da će konačna odluka o odvijanju nastave biti donesena u petak, 27. decembra.

Lekari poručuju da je vakcinacija usporena i da su u tom pogledu brojevi znatno manji nego na poečtku minule godine. To nije dobar trend, naglašavaju nadležni, jer jedino vakcinacija može da zaustavi pandemiju.

S druge strane, stručnjaci tvrde da je ovaj talas možda i početak kraja pandemije i da već od maja možemo očekivati povratak normalnom životu.

Izvor: b92.net