Tanja Vojtehovski: Sačuvaj me bože vrlih saveta "kad krenete na posao ostavite emocije kod kuće"

Nova sezona emisije "Život priča" počinje večeras u 21h. Autorka i voditeljka serijala Tatjana Vojtehovski u prvoj epizodi obrađuje procedure Centra za socijalni rad u slučaju oduzimanja deteta majci. Za PRVA.RS Tanja priča o životu koji vodi iza kamera, otkriva koje priče neće ostati neispričane, zbog čega je dragoceno imati kolege koji su i prijatelji i kog bi žanra bila njena životna priča...

.

Kako je biti Tanja Vojtehovski u septembru 2017?

- Znači ustajati u sedam, a dolaziti kući oko 20h i legati oko dva. Stavljati veš u mašinu oko ponoći, a spremati stan oko jedan posle ponoći. Nositi posao kući, raditi i vikendima. Trčati ujutru kod automehaničara pa na razgovor za "Život priča". Provoditi po sat vremena u kolima u dve ulice oko Slavije u nadi da će naići hidraulična dizalica i pomeriti kola jer to je jedini način da se saobraćaj pomeri. Ručati oko osam uveče. Vraćati se sa posla više od sat vremena u nadi da će naići ona ista hidraulična dizalica da pomeri kola, koja se nije pojavila prepodne. Družiti se sa prijateljima i deliti svoj život sa porodicom. Provoditi najveći deo dana sa Marijanom Radaković Ćirić (Marom) i Ksenijom Golubović (X), novinarkama sa kojima stvaram ŽP. Sa njima se u istom danu i smejati i praviti precizne planove emitovanja i izrade epizoda, deliti i druge segmente života i dogovarati o svakom detalju epizoda, i imati saznanje da sam srećna osoba jer radim sa ljudima koji svaki dan čine da se osećate privilegovanim što su vam baš takvi ljudi kolege. I što su kolege postali i prijatelji. Znači - kao i većina judi.

U susret novoj sezoni, daj nam mali osvrt na prethodnu...

- Tražim jednu reč koja bi mogla da definiše taj osvrt. Neka bude - burno. Burne reakcije javnosti na određene teme koje smo uradili, mešavina pohvala i osuda, podrške i osporavanja. Ovih negativnih stvari daleko manje. Serijal ima veliku podršku publike i javnog mnenja i mi smo toga svesni. Svakako prethodna sezona je, kao uostalom i sve pre nje, našla put do gledalaca. Priče nisu prestajale nakon emitovanja. O akterima priča se govori i kad se sezona emitovanja završi kao i o temama. Gledaoci se interesuju za sudbine pojedinaca koje su pratili i mesecima kasnije.

Zbog čega si u prošloj sezoni plakala, šta te je nasmejalo a šta pokidalo i najdeblje živce?

- Ma bilo je i da se plakalo da se smejalo, to je već postao neki refren da me svi pitaju da li plačem sa sagovornicima jer se ponekad to dogodi i na samom snimanju. Ako iko misli da sam sazdana od kamenja, nek nastavi tako da misli - ko sam ja da razuveravam ljude. Meni i nama u kancelariji je normalna stvar da pokazujemo emocije, sačuvaj me bože onih vrlih saveta - kad krenete na posao ostavite emocije kod kuće. Ti koji tako misle kad krenu na posao nek idu na rukama unatraške jer to je isto nemoguće kao i razdvajanje emocija od ljudi.

Kojom pričom počinje nova sezona "Život priča"?

- Počinje pričom o procedurama Centra za socijalni rad. Marija Šutulović je klinički psiholog iz Bora. Majka je devojčice od četiri godine i osam meseci koju je dobila u vanbračnoj zajednici. Presudom Osnovnog suda u Boru 2013. dobila je samostalno roditeljsko pravo dok je dve godine kasnije presudom utvrđen način viđanja devojčice sa ocem. Viđanje oca i devojčice odvija se uz komplikacije i međusobne žalbe roditelja. Uključuju se i sudski izvršitelji u pokušaju da izvrše primopredaju deteta ocu. U zapisnicima izvršitelja stoji da dete plače i da neće da ide. U međuvremenu, otac je proglašen krivim za ugrožavanje sigurnosti Marije Šutulović i njene porodice i dobija zabranu prilaska na manje od 100 metara. 4. avgusta ove godine majka je prema pozivu CZR Bor dovela dete u ovu ustanovu radi ostvarivanja kontakta deteta sa ocem. Tada joj je uručena odluka CZR Bor da se dete oduzima majci i smešta u Hitan smeštaj kao i da je dete dobilo neposrednog privremenog staratelja. Radici CZR Bor su razdvojili majku i dete, policija je Mariju Šutulović iznela iz prostorija CZR. Nakon nekoliko sati uz obezbeđenje policije, devojčica je odvezena u, tada za majku, nepoznatom pravcu. Nekoliko dana kasnije majka, na veliko iznenađenje, saznaje da poznaje porodicu u koju je smešteno dete. I ovoj epizodi pokušavamo da proniknemo u procedure po kojima funkcionišu Centri za socijalni rad, institucije koje su u zakonskoj obavezi da rade u najboljem interesu deteta. I u kojim slučajevima zakon nalaže hitno izmeštanje deteta od roditelja koji ima sudsku presudu po kojoj će samostalno vršiti roditeljsko pravo,

Čime i kime ćeš se baviti u novoj sezoni?

- Ljudima, događajima, funkcionisanjem institucija, životima, sudbinama, usponima, ustajanjima nakon padova, običnim ljudima čije priče stvaraju širu sliku o svima nama, o društvu u kome živimo, o istorijskim događajima ispričanim kroz svedočenja direktnih učesnika, herojskim delima.

Ima li nešto nedorečeno iz prošle sezone što ćeš završiti u ovoj?

- Ima, naravno i nadam se se samo da ćemo zaokružiti sve priče. Na primer, ja se još nadam da će Aleksin zakon biti usvojen i da će Slavica Burmazović doći u studio još jednom, ali ovaj put sa decom.

Kako se oporavljaš posle teških, najtežih priča?

- U svom mikro svetu, sama sa sobom.

Šta ti uliva nadu u bolje sutra?

- Nada da postoji bolje sutra.

Da snimaš svoju "Život priča", koji bi film bio?

- Bilo bi tu više žanrova kao i kod svih ljudi… I drame i komedije i trilera. Ono što znam jeste da bi za neke delove svog života bila pitana - pa da li je to stvarno, da li je moguće? Odgovor bi bio - da, stvarno je.

Detalje o emisiji pogledajte OVDE