Stupile nove mere: Od danas možete u kafić ili restoran, a ovo su uslovi koji moraju da se poštuju

Na sednici Kriznog štaba, održanoj u petak na kojoj je razgovarano o popuštanju mera u borbi protiv koronavirusa, donete su mere koje stupaju na snagu od danas.

Od danas ponovo gosti u baštama, foto: milorad milankovic / Shutterstock
Od danas ponovo gosti u baštama, foto: milorad milankovic / Shutterstock
.

Bitna novina jeste da svi objekti i ustanove kojima je rad dozvoljen imaju jedinstveno dozvolejno radno vreme od 6 časova ujutro do 22 časa.

Zabranjeno je izvođenje scensko-muzičkog programa (živa muzika u baštama).

Kafići i restorani i dalje mogu vršiti šaltersku prodaju hrane i pića bez obzira na to da li imaju ili nemaju baštu, dok dostava ostaje dozvoljena 24 sata dnevno sedam dana u nedelji.

Još ostaju zatvoreni tržni centri, kao i kafići i restorani koji nemaju baštu.

Ugostiteljskim objektima sa baštom od danas je dozvoljen rad isključivo na otvorenom, uz poštovanje svih epidemioloških mera, koje između ostalog, podrazumevaju najviše petoro ljudi za istim stolom, uz obavezan razmak od dva metra između stolova.

I dalje je na snazi mera da svi objekti moraju da obezbede poštovanje mere od minimum devet kvadratnih metara po osobi ili posetiocu, a izuzetak su fitnes klubovi, spa-centri, teretane i slično, gde mora biti obezbeđeno 16 kvadratnih metara po osobi.

U broj prisutnih osoba u objektu ulaze i zaposleni.

Apoteke, benzinske pumpe, laboratorije, ordinacije, veterinarske ambulantne i slično mogu raditi non-stop svakog dana, kao i do sada.

Pojačan inspekcijski nadzor

Vlada Srbije napominje da će biti pojačan inspekcijski nadzor poštovanja svih epidemioloških mera na teritorije cele Srbije, i ovim putem još jednom poziva na poštovanje svih epidemioloških mera i apeluje na ličnu odgovornost svih građana.

Sve mere uvode se radi zaštite zdravlja stanovnika i svođenja socijalnih kontakata na minimum, ali do konačne pobede nad pandemijom potreban je doprinos svih pojedinaca u društvu.

Vakcinacija protiv zarazne bilesti kovid 19 odvijaće se bez prekida po unapred utvrđenom planu i u narednim danima.

Izvor: b92.net