Struja u Srbiji: Moguće ostvarenje popusta na električnu energiju; Evo koliko možete da uštedite

Domaćinstva u Srbiji moći će da ostvare popuste na električnu energiju ako budu trošili manje kilovata nego istog meseca prethodne godine.

Ilustracija Foto: Andrey_Popov/Shutterstock
Ilustracija Foto: Andrey_Popov/Shutterstock
.

Prosečan račun za struju porodice Nešić prošle zime je bio oko 20.300 dinara jer se greju na električnu energiju.

Tokom najhladnijih meseci, potroše i do 2.000 kilovata struje.

Ove zime moći će da dobiju popust u iznosu od 15 do 30 odsto - u zavisnosti od toga koliko umanje trošenje struje, odlučila je Vlada Srbije.

Popust će se domaćinstvima obračunavati za struju potrošenu od 1. oktobra 2022. do kraja marta 2023, što je zapravo period trajanja grejne sezone.

"Drago mi je da imamo neki popust, ali koliko ćemo struje trošiti nama najviše zavisi od toga kakva će zima biti", kaže Marina Nešić iz Beograda za BBC.

"Nemamo drugu opciju nego da se grejemo na struju." Cena struje u Srbiji poskupela je za 8,3 odsto na septembarskim računima, a tokom leta je povećana taksa za povlašćene snabdevače struje.

"Struja je, tako, ukupno poskupela 11,5 odsto", kaže Petar Bogosavljević, predsednik Udruženja potrošača Beograda.

"Verujem da država popustima pokušava da ublaži ova poskupljenja barem psihološki, kao i da utiče na ljude koji ne moraju da se greju na struju da pređu na neki drugi izvor zagrevanja." Koliko možete da uštedite?

Popust se obračunava tako što se porede potrošeni kilovati tokom jednog meseca sa potrošnjom u istom periodu prethodne godine.

Domaćinstva koja potroše od pet do 20 odsto struje manje, ostvariće popust od 15 odsto.

Oni koji potroše između 20 i 30 odsto kilovata manje, dobijaju 20 odsto popusta, a ako potrošnju smanje za više od 30 odsto dobiće - 30 odsto popusta.

Ako su Nešići, na primer, prošlog oktobra potrošili 2.000 kilovata struje, a oktobra 2022. smanjili potrošnju za 100 kilovata, račun će im biti umanjen za oko 3.000 dinara.

Ukoliko, pak, značajnije smanje potrošnju, odnosno za najmanje 600 kilovata, račun će im biti manji za oko 6.000 dinara.

Račun se može smanjiti i korišćenjem već postojećeg popusta, pa tako oni koji struju plate do 28. dana u mesecu, ostvaruju popust od pet odsto na cenu utrošenih kilovata.

Logika Elektroprivrede Srbije jeste da oni koji potroše manje kilovata nego godinu dana ranije, ostvaruju uštedu na dva nivoa - na prvom, jer dobijaju popust na manju potrošnju, a na drugom, jer im je račun manji za razliku u kilovatima između ove i prošle godine.

U tom smislu, druga stavka nije popust, već je iznos niži zbog toga što je utrošeno manje električne energije.

"Za onoga ko troši 2.000 kilovat-sati, ukoliko bi smanjio potrošnju za nekih deset odsto, ušteda bi bila na nivou 7.500 dinara ili nekih 28 odsto računa", rekao je Radovan Stanić, izvršni direktor za snabdevanje električnom energijom u EPS-u, za Radio televiziju Srbije, koristeći ovu računicu.

"Ako bi to smanjenje bilo do 30 odsto i više od toga ušteda bi bila na nivou nekih 11.000 ili 12.000 dinara ili 55 odsto računa."

Domaćinstva su prošle godine tokom zimskog perioda prosečno trošila 401 kilovat-sati električne energije mesečno, podaci su EPS-a.

Po toj računici, prosečan platiša električne energije koji smanji račun za deset odsto, platiće oko 980 dinara manje nego prošle godine, odnosno 21 odsto.

Iako je za novi popust bitna samo potrošnja kilovata, iznos će biti umanjen za celokupni račun.

Na primer, ako ostvarite popust, umanjiće se i neke od drugih stavki, kao što je obračunska snaga ili trošak garantovanog snabdevača, koje ne zavise od toga koliko se struje potrošilo.

Popust neće uticati samo na cenu takse za javni medijski servis.

Šta se sve promenilo između dve grejne sezone

Grejna sezona ove i prošle godine počinje u potpuno drugačijim energetskim okolnostima.

Rat u Ukrajini koji je počeo invazijom Rusije na tu zemlju u februaru 2022, doveo je do energetske nestabilnosti u Evropi.

Evropska unija je uvela sankcije Rusiji na izvoz određenih količina nafte i gasa, što je izazvalo bojazan u brojnim zemljama Starog kontinenta da tokom ove grejne sezone neće biti dovoljno energenata.

Na energetsku krizu u Srbiji dodatno je uticao i kolaps sistema u Elektroprivredi Srbije - šest blokova u Termoelektrani Nikola Tesla ispalo je iz pogona u decembru 2021.

Utvrđeno je da je u vagone utovaren ugalj lošijeg kvaliteta, koji se tokom transporta natopio vlažnim snegom i zamrznuo, a takav nije smeo da bude upotrebljen u blokovima termoelektrane.

Usledili su novi incidenti, pa je 20. decembra došlo do eksplozije i u postrojenju za sušenje uglja u Kolubara-Preradi u Vreocima.

Bez struje je bilo oko 126.000 ljudi, a u nekim selima oko Ivanjice ljudi nisu imali struju nekoliko dana.

Posle ovog incidenta, tadašnji direktor EPS-a Milorad Grčić podneo je posle pritiska javnosti ostavku na mesto direktora i otišao iz preduzeća.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović rekla je početkom leta da je javno preduzeće Elektroprivreda Srbije u 2022. ušlo sa "velikim gubitkom".

Dodala je da je "realno" da se zaduži dodatnih milijardu evra, kako bi moglo da funkcioniše.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poslednjih meseci pominje i dodatni uvoz struje tokom zimskog perioda.

On je početkom septembra zatražio od Turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana pomoć u isporuci električne energije iz Azerbejdžana u Srbiju.

"To bi nam u zimskim mesecima mnogo toga olakšalo", rekao je Vučić.

Zbog problema sa energetskim pogonima, Milan Đorđević iz sindikata radnika EPS rekao je za N1 da će uvoza struje na zimu sigurno biti.

"Kolubara nema dovoljno uglja da može da podmiri Termoelektranu Nikola Tesla da bi se proizvela domaća električna energija u dovoljnoj količini", dodao je Đorđević.

"Situacija u Kolubari je takva da mi ne očekujemo da damo stopostotnu proizvodnju, onu koju smo mi navikli."

Izvor: BBC/B92.net