Slovenija: Parlament ovlastio slanje vojske na granicu

Slovenački parlament usvojio je rano jutros zakon kojim je ovlastio vojsku da pomogne policiji u čuvanju državne granice, pošto je na hiljade izbeglica preplavilo zemlju.

Novi zakon će omogućiti slovenačkoj vojsci da kontroliše granice kada policija nije prisutna, prenela je agencija Rojters.

U poslednja dva dana, Slovenija - zemlja od dva miliona stanovnika i najmanja država na balkanskoj izbegličkoj ruti, rasporedila je 140 vojnika na granici da bi pomagali policiji.

Vojska je upućena na državne granice tamo gde nema policije.

Mađarska blokirada granice sa Hrvatskom u petak u ponoć izazvala je domino efekt širom Balkana, sa hiljadama zaglavljenih izbeglica na graničnim prelazima.

Više od 20.000 izbeglica stiglo je u Sloveniju od subote ujutro da bi nastavili put za Austriju, dok je najmanje 6.000 provelo noć u toj zemlji koja im je pružila utočište u izbegličkim centrima.

"Danas ćemo zvanično zatražiti od Evropske unije za policijsku i finansijsku pomoć", najavio je slovenački premijer Miro Cerar noćas novinarima, pre glasanja u parlamentu.

Opozicione stranke su navele da vlada treba da sledi Mađarsku i podigne ogradu na slovenačkoj granici sa Hrvatskom da bi sprečila izbeglice da uđu u zemlju.

I zvaničnik slovenačkog ministarstva unutrašnjih poslova najavio da se mogućnost obezbedenja graničnih prelaza fizičkim preprekama ne može isključiti ukoliko protok izbeglica eskalira.

Portparol austrijske policije u Štajerskoj istoga dana potvrdio da je oko 6.000 ušlo u Austriju iz Slovenije.

Izvor: Tanjug