Slovenačka policija postavlja ogradu na Bregani

Slovenačka policija je na prelazu Bregana, na granici sa Hrvatskom, počela sa postavljanjem ograde uz rub puta prema zelenim površinama, tako da izbeglice ne mogu da ilegalno pređu granicu, već moraju da ostanu ispred nje i u šatorskom naselju, javlja Televizija N1 Hrvatska.

Inače, šatori za izbeglice su trenutno prazni, većina izbeglih koji su poslednjih dana čekali na ulazak u Sloveniju na graničnim prelazima Bregana i Harmica propušteni su tokom noći u Sloveniju i autobusima prevezeni u prihvatne centre u unutrašnjosti zemlje, tvrdi slovenačka policija.

U Sloveniju je u zadnjih nekoliko dana do danas po neslužbenim podacima, uglavnom preko Hrvatske, ušlo oko 3.000 migranata i izbeglica, ali ih većina nakon kratkog vremena napušta tu zemlju i ide prema Austriji koja je deo tog talasa već prihvatila.

Izbeglice koje i dalje u grupama kod Tovarnika prelaze iz Srbije u Hrvatsku policija prevozi do privremenoga šatorskog naselja u Opatovcu, tako da ih jutros gotovo i da nema u samom mestu.

"Na graničnom prijelazu Obrežje policija uspostavlja mere koje će omogućiti neometan saobraćaj preko graničnog prelaza. Podataka o broju pristiglih stranaca nemamo", kazala je za N1 portlarol slovenačke policije Alenka Drevnik.

Od početka velikog izbegličkog talasa, odnosno 16. septembra, u Hrvatsku je ušlo nešto više od 27.000 migranata.

Od onih koji su ušli u Sloveniju do sada je azil zatražilo samo sedam izbeglica, jer uglavnom žele dalje u zapadnu Evropu, većinom u Nemačku.

Delo: Slovenija propustila šansu da zasija pred svetom

Slovenija je propustila šansu da zasija pred svetskom javnošću kao zemlja koja poštuje najviše civilizacijske standarde u borbi protiv izbegličke krize, piše danas slovenačko "Delo".

U članku pod naslovom "Vi mali Orbani" list navodi da je Slovenija pre dolaska izbeglica imala dve opcije - da se predstavi kao država koja poštuje najviše civilizacijske standarde, ili da bude gurnuta u društvo zemalja koje se sa izbegličkom krizom bore po ugledu na Mađarsku.

Državno rukovodstvo Slovenije očigledno je posmatralo na koji se način Srbija i Hrvatska nose sa tom situacijom, dodaje medij ističući da nakon što su najviši zvaničnici shvatili da ne mogu da je kontrolišu, opredelili su se za opciju koja ih svrstava među "dobre momke" na svetskoj pozornici.

Međutim, izabrani pristup je samo "prebacivanje tereta i pritiska na drugog", naglašava "Delo" i podvlači da je odgovor Hrvatske na talas izbeglica u skladu sa izbornom kampanjom, koja je u toku.

Slovenski zvaničnici dugo su se pozivali na "mrtve evropske dokumente" pre nego što su se suočili sa talasom izbeglica na graničnim prelazima.

"Delo" dodaje i da slovenačkog predsednika nigde nije bilo, ministar unutrašnjih poslova te zemlje se nije pridružio policajcima na terenu dok su pojavljivanja premijera Mira Cerara bila, kako ocenjuje, neubedljiva.

Ipak, slika Slovenije se polako poboljšava zahvaljujući humanitarnim organizacijama, vojsci i volonterima, a čak se i imidž policije poboljšao, dodaje list.

Međutim, kako zaključuje, propuštena je prilika da se Slovenija nađe među zemljama koje su zaslužile poštovanje zbog načina na koji se bore sa prilivom izbeglica.

Izvor: Tanjug