Ruski avioni uništili nekoliko objekata IS

Rusko vazduhoplovstvo uništilo je od početka operacije nekoliko objekata "Islamske države" (IS) u Siriji, uključujući štab terorista kod grada Idliba i fabriku eksploziva i municije severno od grada Homsa, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije, navodeći da udari po objektima civilne infrastrukture nisu izvođeni.

Zvanični predstavnik Ministarstva Igor Konašenkov rekao je da su uništeni štab terorističkih formacija i skladište municije u oblasti Idliba, kao i utvrđeni komandni punkt ekstremista na tri nivoa u oblasti naselja Hama.

Kako je prenela agencija RIA Novosti, Konašenkov je naveo da je uništen komandni punkt IS na periferiji naselja El-Latamna i pokazao snimke iz bespilotnih letelica u oblasti Idliba i El-Latamne.

"Vidite rezultate korišćenja aviona Su-25 po komandnom puntku grupe ekstremista u nenaseljenoj zoni na periferiji El-Latamne", rekao je on novinarima.

Prema Konašenkovim rečima, dobro utvrđeno betonsko zdanje sa tri nivoa uništeno je direktnim udarom aviobombi FAB-500, a na snimku se vidi da okolni objekti nisu stradali, navodi agencija.

Pored toga, posle potvrde obaveštajnih informacija i rezultata vazdušnog izviđanja, ruska lovačka avijacija uništila je skladište municija jugozapadno od Idliba, navodi RIA Novosti.

TASS prenosi da je Konašenkov rekao da je direktnim udarom bombe u potpunosti uništena fabrika za izradu eksplozivnih sredstava i municije severno od Homsa, u kojoj su automobili punjeni eksplozivom i potom se upotrebljavali za terorističke akte.

Vazduhoplovne snage Rusije juče su počele sa ciljanim udarima na objekte u Rusiji zabranjene terorističke grupe IS.

Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da je tokom dana napadnuto osam objekata, a uveče još četiri.

Danju je bilo izvršeno više od 20 naleta, a noću osam, preneo je TASS.

Ruska agencija navodi da se po podacima Ministarstva u Siriji angažuju modernizovani bombarderi Su-24M i lovci Su-25.

Konašenkov je, kako prenosi Interfaks, rekao da "udari po objektima civilne infrastrukture nisu izvođeni, tim pre po zgradama u kojima je moglo da bude civila".

Ta agencija navodi da je u sastavu vazduhoplovnih snaga angažovanih od juče u Siriji više od 50 aviona i helikoptera.

Izvor: Tanjug