Prvo konkretno saopštenje SZO: Neviđen broj mutacija, moguće ozbiljne posledice; Dato i uputstvo

Svetska zdravstvena organizacija konačno se oglasila, sa konkretnijim uputstvima i prognozama širenja novootkrivenog soja koronavirusa, nazvanog omikron.

Foto: natatravel/Shutterstock
Foto: natatravel/Shutterstock
.

Za razliku od prvih saopštenja od kada je taj soj otkriven u Južnoj Africi, a zatim je stigao i u Evropu, a u kojima su stručnjaci te svetske organizacije bili neodređeni, sada su dali konkretnije detalje ali i prognoze i one nisu obećavajuće.

Iz SZO je jutros saopšteno da je državama članicama već dato uputstvo vezano za novi soj kovida-19, a ističe se i da postoji velika verovatnost daljeg širenja tog soja širom sveta.

Takođe, SZO upozorava da bi, u zavisnosti od karakteristika ove varijante koje se tek istražuju, moglo doći i do ozbiljnih posledica.

"Omikron ima neviđeni broj mutacija, od kojih su neke zabrinjavajuće zbog njihovog potencijalnog uticaja na tok pandemije", rečeno je iz SZO, a dodaje se i da je verovatnoća "potencijalnog daljeg širenja" mutacija "visoka" na globalnom nivou.

.

Prva preporuka drđžavama članicama te organizacije je da prilagode "mere međunarodnih putovanja", navodeći kako će se uskoro izdati i detaljnija uputstva.
"Naime, postoji zabrinutost oko mogućnosti omikrona da izbegne stečeni imunitet", dodaje Svetska zdravstvena organizacija, napominjući da je tada velika vjerovatnoća daljeg širenja omikrona na globalnom nivou.

"U zavisnosti od tih karakteristika moglo bi da dođe do budućih naleta talasa kovida-19, što bi moglo da ima i ozbiljne posledice. Procenjujemo da je ukupni globalni rizik vezan za novi soj kovida-19 vrlo visok", dodaje se u saopštenju.

Izvor: B92.net