Prof. Radovanović o 9. talasu korone: Stvarno zaraženih je neuporedivo više; Računa se da će svaki čovek jednom u dve godine dobiti kovid u budućnosti

U proteklih nedelju dana registrovano je 1529 slučajeva korone, a da li taj podatak zaista treba da nas zabrine?

Izvor: Prva  |  
.

Zdravstvene ustanove u Srbiji tokom poslednje dve nedelje bore se sa gužvama, pred ambulantama su kolone pacijenata pozitivnih na korona virus. Među zaraženima sa teškom kliničkom slikom, najviše je starijih od 85 godina, a koliko taj broj iznosi i da li ima mesta za brigu pokušali smo da saznamo od epidemiologa, prof. dr Zorana Radovanovića.

- Radi se o talasu koji je krenuo još sredinom leta. To bi bio deveti talas od početka pandemije. I mi moramo da se naviknemo da živimo sa tim. Kao što je grip, neminovnost, biće i kovid. Stalno ćemo imati talase, ali ono što je bitno je da je najgore za nama. Tako da će kovid biti ne baš kao grip, jer grip se javi samo zimi, pa ga onda nema. Kovid će biti malo ravnomernije raspoređen, ali sa tim epidemijskim vrhom u hladnim mesecima. I to je neminovno, objašnjava Radovanović.

Profesor ističe da je broj stvarno zaraženih neuporedivo veći od 1500.

- Ima puno zaraženih, ali ljudi su navikli, ostaju kod kuće i ne testiraju se. Samo oni koji imaju ozbiljniju kliničku sliku ili su malo više zabrinuti zbog osnovne bolesti, hroničari se jave lekaru, objašnjava Radovanović i dodaje:

- Računa se da će svaki čovek jednom u dve godine dobiti kovid, u budućnosti. Važno je da, ako može, učini da to bude što ređe, jer čak i kod blage kliničke slike postoji rizik od tog dugog kovida. Bolje je ne biti žrtva infekcije, zaključuje profesor.

Detaljnije o ovoj temi pogledajte u video-prilogu: