Poruka dr Kona Beograđanima i objašnjenje o maskama

"Dragi Beograđani, čuvajte svoje i naše zdravlje. NOSITE MASKE!", napisao je dr Kon na svom Fejsbuk nalogu, a potom dao objašnjenje o razlici stavova o maskama.

Dr Predrag Kon, foto: Prva TV
Dr Predrag Kon, foto: Prva TV

"Menjanje stavova o maskama posledica su najnovijih istraživanja, a posebno nedvosmislenih razlika u uspešnosti suzbijanja pandemije tamo gde se maske masovno koriste u odnosu na zemlje gde se ne koriste", napisao je epidemiolog i član Kriznog štaba.

"Stav SZO na početku pandemije je bio da ima smisla da masku koristi samo zaražena osoba kako bi sprečila prenos infekcije. Danas se govori da ukoliko svi nose maske i drže distancu zaštita je blizu 99%. Ukoliko nosi samo jedan zaštita za njega je oko 30% ako ostali ne nose", dodao je Predrag Kon.

U Beogradu je, podsetimo, najveći broj novozaraženih od koronavirusa i članovi Kriznog štaba danima upozoravaju da prestonici preti eksplozija kovid-19.

Brojke iz dana u dan počinju ponovo da budu alarmantne, pa je tako premijerka Srbije u utorak uveče izjavila da je prema podacima do 20 h, broj novozaraženih u Srbiji preko 400.

Krizni štab već je u nekoliko navrata pooštravao mere u borbi protiv pandemije, piše B92.