Poruka dr Kona Beograđanima i objašnjenje o maskama

"Dragi Beograđani, čuvajte svoje i naše zdravlje. NOSITE MASKE!", napisao je dr Kon na svom Fejsbuk nalogu, a potom dao objašnjenje o razlici stavova o maskama.

Dr Predrag Kon, foto: Prva TV
Dr Predrag Kon, foto: Prva TV
.

"Menjanje stavova o maskama posledica su najnovijih istraživanja, a posebno nedvosmislenih razlika u uspešnosti suzbijanja pandemije tamo gde se maske masovno koriste u odnosu na zemlje gde se ne koriste", napisao je epidemiolog i član Kriznog štaba.

.

"Stav SZO na početku pandemije je bio da ima smisla da masku koristi samo zaražena osoba kako bi sprečila prenos infekcije. Danas se govori da ukoliko svi nose maske i drže distancu zaštita je blizu 99%. Ukoliko nosi samo jedan zaštita za njega je oko 30% ako ostali ne nose", dodao je Predrag Kon.

U Beogradu je, podsetimo, najveći broj novozaraženih od koronavirusa i članovi Kriznog štaba danima upozoravaju da prestonici preti eksplozija kovid-19.

.

Brojke iz dana u dan počinju ponovo da budu alarmantne, pa je tako premijerka Srbije u utorak uveče izjavila da je prema podacima do 20 h, broj novozaraženih u Srbiji preko 400.

Krizni štab već je u nekoliko navrata pooštravao mere u borbi protiv pandemije, piše B92.