Počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa, a evo do kada traje i kako do vakcine

U svim domovima zdravlja u Srbiji danas počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa.

Izvor: Tanjug  |  
Foto: Tero Vesalainen/Shuttrstock
Foto: Tero Vesalainen/Shuttrstock
.

Dr Milena Turubatović, iz Doma zdravlja „Savski venac“, ističe da su obezbeđene dovoljne količine vakcina, a na raspolaganju će biti dve vrste - influvak tetra i torvaks flu.

„Distribucija vakcina protiv sezonskog gripa završena je u petak i od danas građani mogu da se vakcinišu u svim domovima zdravlja u Republici Srbiji“, rekla je Turubatović za Tanjug.

Procedura je, kako je objasnila, veoma jednostavna. Građani treba da se jave izabranom doktoru, nakon toga se vrši intervju i fizikalni pregled, a zatim se upućuju na vakcinalni punkt gde se vrši aplikacija doze, rekla je ona.

Preporuka je da se vakcinišu svi pacijenti stariji od šest meseci sa hroničnim bolestima, trudnice, zdrastveni radnici i zaposleni i korisnici gerontoloških centara, kao i stariji od 65 godina.

„Sezona vakcinacije protiv sezonskog gripa traje do 31. marta, ali je veoma važno da se građani vakcinišu što pre zato što je potrebno da prođe od dve do tri nedelje da se razvije imunitet protiv virusa gripa. Što pre to uradimo pre ćemo biti zaštićeni“, zaključila je dr Turubatović.