Pažnja: Sutra počinju prijave

Prijava za penzionerske preko kojih će korisnici sakupljati bodove i ostvarivati pogodnosti počinju 15. marta, a korišćenje biće omogućeno od 1. oktobra.

Izvor: B92.net  |  
Foto: G-Stock Studio/Shutterstock
Foto: G-Stock Studio/Shutterstock
.

Ove kartice će moći da koriste korisnici penzije, novčane naknade za pomoć i negu drugog lica, novčane naknade za telesno oštećenje, privremene naknade po osnovu druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti, korisnici privremene naknade za vreme nezaposlenosti koji nisu prevedeni u invalidsku penziju, te invalidna deca.

Kartica će biti izdavana na zahtev koji može biti i elektronski, ali podnet preko zakonskog zastupnika ili punomoćnika, elektronski ili Fondu. Pravo na ovu vrstu državne pomoći imaće svih 1,7 miliona penzionera, ali i pojedine ugrožene grupe.

Korišćenjem penzionerske kartice prilikom plaćanja roba i usluga, korisnici će dobijati bodove. Za utrošenih 500 dinara korisniku Penzionerske kartice će Fond dodeljivati jedan bod, a tokom meseca može ostvariti bodova najviše do visine iznosa prosečne penzije u Srbiji.

Na osnovu prikupljenih bodova, korisnik Penzionerske kartice će moći da ostvari određene pogodnosti kao što su popust, poklon ili nešto drugo, kod davaoca pogodnosti.

Ministar finansija Siniša Mali pozvao je građane da se prijave za penzionerkse kartice.

"Od 15. marta krećemo i veliku kampanju i krećemo sa prijavom penzionera. Svako ko se prijavi za karticu imaće popuste u prodavnicama, u salonima, i tako će ne samo štedeti, već će ostvariti dodatni prihod kako bi im ostalo više novca za unučiće i decu", rekao je Mali.

On je dodao da je ovo samo mali deo politike prema penzionerima, i podsetio na najavu predsednika Vučića o dvocifrenom dodatnom povećanju penzija.

"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je dodatno dvocifreno povećanje penzija. Danas su penzije sigurne i rastu. Već smo imali najveće procentualno povećanje penzija, a imali smo povećanja i 2021. i 2020. godine, kao i jednokratne pomoći tokom pandemije. Samo ove godine smo dali 20.000 dinara penzionerima. Očekujemo da će penzije biti 20,8 odsto dodatno veće", rekao je Mali.