Od srede sneg i nagli pad temerature: Klimatolog otkriva kakvo nas vreme očekuje u narednim danima, ali i tokom praznika! (VIDEO)

Profesor doktor Vladimir Đurđević, klimatolog i profesor na fizičkom fakultetu u Beogradu otkrio je kakvo nas vreme očekuje u narednom periodu, ali i za praznike.

S.M.  |  Izvor: Prva  |  
Foto: Printscreen/ Prva TV
Foto: Printscreen/ Prva TV
.

Đurđević je od srede najavio drastični pad temperature, a takvo vreme nas očekuje narednih desetak dana:

- Pa vraćamo se na temperature koje su primerene u ovom godišnjem dobu. Da kažem, s utorka na sredu će se desiti ta promena, tako da ćemo od srede, pa narednih desetak dana posle srede imati temperature koje su bliže nekim prolećim temperaturama. Čak šta više, recimo u sredu, četvrtak i petak, biće možda temperatura malo ispod nekih očekivanih prolećih temperature za ovo doba godine. Sada ćemo imati malo razhladnjenje u odnosu na ovo što smo sad imali, pošto smo do sada u aprilu probili već nekoliko rekorda po pitanju maksimalnih temperatura koje su izmerene tih datuma. Recimo, 1. i 2. april to su bili najtopliji 1. i 2. april ikada - otkrio je klimatolog, pa dodao:

- Posle toga smo imali još nekoliko takvih probijanja. Vrlo je verovatno da će danas, u toku dana i sutra biti probijen rekord za maksimalnu temperaturu koja je ikad izmerena u aprilu, ali posle toga nam dolazi ovaj prodor hladnog vazduha s severozapada i onda ćemo imati temperature koje su jedno 15 stepeni niže - rekao je Vladimir i istakao da će taj period trajati desetak dana, nakon čega se ponovo vraćamo temperaturama koje su prosečne ili možda čak opet nešto iznad proseka za ovo doba godine.

Klimatolog Đurđević je najavio i sneg, a gde će on pasti, kao i kakvo nas vreme očekuje tokom praznika, odnosno početkom maja, saznajte u videu u nastavku teksta.