Od danas važe nova pravila u Srbiji

Od danas u Srbiji važe nova epidemiološka pravila, među kojima je i smanjenje trajanja karantina.

Foto: Cryptographer / Shutterstock
Foto: Cryptographer / Shutterstock
.

Kako je odlučeno na poslednjem sastanku Kriznog štaba, koji je održan u petak, nova pravila za samoizolaciju ljudi koji su imali kontakt sa zaraženima, kao i karantin za zaražene kovidom 19, skraćuje se na 10 dana, umesto dosadašnjih 14.

Međutim, ako neko želi ranije da je prekine može da uradi PCR test posle sedam dana i to o trošku države. Test mora biti negativan kako bi izolacija mogla da se prekine.

Prof. dr Sanja Radojević-Škodrić je istakla da će kućna izolacija posle izlaska iz bolnice, koja je do sada bila 14 dana, biti ukinuta.

"Kod pacijenata koji imaju razvijenu kliničku sliku dužina kućne izolacije zavisi od trajanja simptoma, pa se može desiti da u istoj mogu biti i 14 dana ako i dalje imaju simptome, a o čemu odlučuju lekari, koji i zatvaraju bolovanje i odlučuju o trajanju istog ako je reč o zaposlenom", rekao je prof. dr Branislav Tiodorović.

On je naveo i da Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" treba da napravi precizne smernice koje će uneti u Stručno-metodološko uputstvo (SMU), a koje Vlada Srbije treba da usvoji kako bi moglo da se primenjuje i to od sutra.

Takođe, na sednici Kriznog štaba u petak bilo je reči i o tretiranju kontakata zaraženih osoba, ali nikakva odluka nije doneta. Očekuje se da će "Batut" dati zvanično saopštenje.

Podsetimo, cena PCR testa na lični zahtev je smanjena sa 9.000 na 6.000, dok je cena antigenskog testa smanjena sa 3.500 na 1.800 dinara.

Izvor: Novosti / B92