Nedeljko Todorović otkrio kada možemo da očekujemo osveženje

Meoteorolog Nedeljko Todorović najavljuje da nam stiže osveženje i da će leto koje se tek sada zahuktava biti toplo i da u to nema sumnje.

Beograd, foto: BalkansCat/Shutterstock
Beograd, foto: BalkansCat/Shutterstock
.

On je gostujući u Jutarnjem programu TV Prve rekao da ovako visoke temperature u junu jesu ekstrem za taj mesec jer se to obično dešavalo u julu i avgustu.

Prema njegovim repčima, nezgodno je bilo to šro je u prvoj polovini juna bilo hladnije za to doba godine pa nam svima zato ove temperature predstavljaju šok.

"Ali ako gldamo ritam u nazad decenijama, ovo nije nije neuobičajeno. I pre 100 godina je bilo ovakvih situacija", istakao je Todorović.

Upitan da li se može reći da je reč o globalnom zagrevanju, on smatra da nije. "Na na planeti postoji ravnoteža, regioni sa hladnim i oni sa toplim strujanjima vazduha. Pre neki dan bilo je izuzetno toplo u istočnoj Evropi, dok je istovremeno na zapadu bilo hladnije i kišovito. Posle će se to izmeniti, u istočnu Evropu stići će taj hladniji talas, a na zapad topliji. To je ta ravnoteža", objasnio je Todorović.

A na pitanje kada nam konačno stiže osveženje on kaže da ono počinje večeras, jer nam se približava hladniji, odnosno svežiji vazduh. "Od sutra dašak svežine. Prvih sedam dana jula biće manje toplo, oko 30 na severu i oko 32 na jugu. I to je malo iznad proseka za naše područje", kazao je Todorović.

Leto pred nama biće toplo, kako kaže, i u to nema sumnje a toplotni talasi kakve smo imali krajem juna i kakav nas i danas očekuje, imaćemo prema njegovim procenama jednom u julu i jednom u avgustu.

Nepogode kakve su bile u Češkoj i juče u Nemačkoj moguće su i Srbiji. "U Evropi tih evropskih tornada ima preko 100 godišnje, a iako smo mi skrajnuti pojave se i kod nas", dodao je meteorolog.

.