Najavljeno povećanje minimalca od januara: Evo koji iznos je u pitanju; Ekonomista objasnio kako će se to odraziti na privredu (VIDEO)

Najavljeno je povećanje minimalca, od januara 2024. godine koji će iznositi 47.154 dinara, o čemu nam je ovoga "Jutra" govorio ekonomista Mihajlo Rabrenović, koji je odmah istakao tri različita mišljenja na ovu temu. U savremenim tržišnim privredama vodi se kvalitetan dijalog između s jedne strane poslodavaca, onih koji treba da obezbede sredstva za proizvodnju i koji nose preduzetnički rizik, s druge strane imamo zaposlene, dok je na trećoj strani država koja bi trebalo da uzima u obzir interese različitih društvenih grupa, objašnjava Rabrenović.

A.B.  |  Izvor: Prva  |  
Foto: Prva TV Printscreen
Foto: Prva TV Printscreen
.

Kako misli Rabrenović, sindikatima je uvek malo ono što ponude poslodavci, savetujući pripadnicima sindikata da, po uzoru na one sa Zapada, profilišu zaposlene za neke nove aktivnosti, nego da ih podstiču da "troše nešto što se još uvek nije zaradilo".

Rabrenović ističe da ove tri grupe utiču na formiranje minimalne zarade u našem društvu, a da li će stvarno doći do povećanja na 47.154 dinara, detaljnije u nastavku: