"Moja predviđanja su da će jaje do Uskrsa KOŠTATI 50 DINARA"! Cene rastu, a građani se pitaju - ŠTA JEDU TE KOKE NOSILJE?

Oglas u grupi "Onlajn pijaca Valjevo" razbesneo je građane jer su privatni prodavci za kokošja jaja stavili cenu 42 dinara. Inače, jedno jaje na pijaci i u prodavnici košta između 18 i 25 dinara. Prethodno poskupljenje bilo je u avgustu, a nakon ovog oglasa postavlja se pitanje da li će se cene jaja ponovo povećati. Da li ima realnog osnova da jedno jaje košta preko 40 dinara, koliko su "skočile" cene sirovina i šta jedu te "koke nosilje", pitali smo goste današnjeg "Jutra" - agroekonomistu Gorana Đakovića i Radomira Erića ispred Saveza živinara Srbije.

Foto: Prva TV Printscreen
Foto: Prva TV Printscreen
.

"To su pre svega kvalitetna jaja, domaćih koka. Viđao sam i ranije te oglase. Mislim da ti ljudi "idu malo napred" što se cene tiče. Svakako treba poštovati njihov rad, trud i pravo da stave cenu koju onu misle da zaslužuju. Ko hoće nek kupi, ko neće - ne mora. On neka gaji sam kokošk, pa neka vidi da li je lako. Navešću vam jedan primer, pošto i sam imam kokoške. Pre nekoliko nedelja sam imao problem, kada mi je četvrtina koka uginula zbog zarazne bolesti koju su im preneli golubovi. To su koke koje žive na otvorenom, traže drugačije uslove gajenja, a da vam ne pričam koliko je poskupela stočna hrana", naveo je agroekonomista Goran Đaković.

"Cena je malo "naduvana". Jaja bi trebalo da koštaju do 35 dinara", dao je svoje mišljenje i Radomir Erić i dodao da će "jaja do Uskrsa verovatno dostići i cenu do 50 dinara".

Da li je ovo naša budućnost, koji faktor najviše utiče na povećanje cena jaja i da li je održavanje kokoški danas luksuz, pričali su sagovornici "Jutra"...