Meteorolog najavio: Ledeni vazduh iz Rusije, temperature do -20 stepeni; Kada je kraj smrzavanja?

Današnje jutro u Srbiji osvanulo je hladno, a meteorolog Đorđe Đurić na svom Fejsbuk profilu otkrio je kakva se vremenska situacija očekuje u narednih 10 dana.

Foto: Lena Ogurtsova / Shutterstock
Foto: Lena Ogurtsova / Shutterstock
.

"Temperatura u Sjenici spustila se na -19°C, na Kopaoniku na -15°C, na Zlatiboru na -12°C, u Požegi na -10°C, a u većini ostalih predela Srbije na -8 do -1°C. Bilo je suvo, dok je Vojvodinu sa severozapada zhavatilo jače naoblačenje sa snegom", naveo je Đurić.

Ovog prepodneva sneg iz Vojvodine proširio se na celu severnu Srbiju, pa umeren do jak sneg ovog prepodneva pada u Vojvodini, u Beogradu i Šumadiji i zona padanja snega širi se i prema celoj centralnoj Srbiji. U toku današnjeg dana sneg će se proširiti i na ostale predele Srbije, dok će istovremeno već do sredine dana sneg prestati da pada u Vojvodini, pa će posle podne biti sunčano, a krajem dana prestanak snega očekuje se i u Beogradu.

U predelima Srbije sa snegom danas se očekuje da padne 2 do 8 cm snega, pri čemu bi se toliko formirao ili za toliko povećao snežni pokrivač.

"Srbija se i danas nalazi između snažnog ciklona sa istoka i anticiklona sa zapada, pa će biti veoma izražen gradijent pritiska, što će usloviti da duva jak severozapadni vetar, pa se u predelima sa snegom očekuju vejavica i mećava. Pri ovakvoj raspodeli pritiska, očekuje se i dalji priliv hladne vazdušne mase sa severa", saopštio je Đurić.

Maksimalna temperatura biće danas u Srbiji od -1 do 3°C, u Beogradu do 0-1°C. "Na severu Srbije i u Negotinskoj Krajini u nedelju se očekuje sunčano, uz umeren do jak jutarnji mraz, dok će tokom dana biti hladno.

U ostalim predelima Srbije biće promenljivo oblačno i veoma hladno, uz ledeni dan (Tmax<0°C), a na jugu i istoku sa snegom, uglavnom na planinama, uz snežnu vejavicu i mećavu. Duvaće umeren do jak severozapadni vetar. Minimalna jutarnja temperatura od -10 do -3°C, maksimalna dnevna od -2 do 2°C, u Beogradu do 0°C", dodao je.

Izvor: B92