Mali: Prosečna plata će biti 1 000 evra

Gostujući na TV Prva, ministar finansija Siniša Mali govori o pomoći mladima, penzijama, glavnim stavkama u budžetu za 2023. i planovima za narednu godinu.

Izvor: prva.rs/b92.net  |  
Foto: Profimedia/Milos Miskov / Anadolu Agency
Foto: Profimedia/Milos Miskov / Anadolu Agency
.

Obavestio je da se do sada 607 hiljada mladih prijavilo za pomoć i podsetio da prijave traju do 15. decembra.

"Isplatili smo to u želji da pomognemo našim mladima. Da im damo vrstu podrške u ovim teškim vremenima. Pomogli smo i privredu i građane", rekao je Mali.

Podsetio je da će od 16. decembra početi isplata.

Uslovi za prijavu jeste da mladi imaju od 16 do 29 godina. Mali je takođe pozvao sve mlade da se prijave.

"Prijava traje minut. Imamo novca u budžetu, stabilni smo i ovim pomažemo našim mladima".

"Ponosan sam što ovu veoma tešku godinu završavamo s pomoći mladima", rekao je Mali istakavši da "uprkos krizi koja traje već 3 godine, pokazali smo da smo stabilni, dovoljno jaki i odgovorni".

Povećanje plata i penzija

Od 1. januara sledi povećanje penzija od 12,1% - sa novemabarskim povećanjem od 9% nikada nije bilo većeg kumlativnog povećanja, kazao je.

"U ponedeljak u parlamentu branimo budžet za 2023. godinu. Velika stvar za nas. Za nas je najvažnije da zaštitimo životni standard građana Srbije. Od prvog januara idemo na povećanje minimalne cene rada, 14,3 %, na preko 40 hiljada dinara, što će dodatno da podigne nivo prosečnih plata u Srbiji. Narednog decembra prosečna zarada u Srbiji biće 820 evra. Do kraja mandata ove vlade prosečna plata će biti 1000 evra, a prosečna penzija 420/430. U dinamici smo. Od prvog januara idemo i sa povećanjem plata u javnom sektoru 12,5%, za vojsku 25%, što će dodatno podići nivo prosečnih zarada u Srbiji", rekao je Mali.

"U junu 2012. imali smo osam i po milijardi dinara na računu, a tog meseca nam je samo za isplatu meseca bilo potrebno 40 milijardi, država je bila u bankrotu. Danas na računu imamo preko 300 milijardi dinara. Potpuno smo likvidni. Imamo dovoljno prostora da država preuzme teret krize na sebe", rekao je Mali.

"Nemate bačen novac kada je budžet Srbije u pitanju".

Istakao je da je stopa nazaposlenosti 8,9% - istorijski na najnižem nivou ikada.

Investicije

"Dolaze investitori u Srbiju uprkos krizi. Dokazali smo da smo kredibilni", naglasio je Mali pričajući o investicijama dodajući da nijedna nije zaustavljena.

"Ceo svet se suaočava sa najvećeom ekonomskom krizom od Drugog svetskog rata. Mi nastavljamo naše kapitalne investicije. Nas očekuju ogromne investicije u naš energetski sektor sa željom da do 2050. budemo potpuno nezavisni od uglja".

Što se tiče energetike, podsetio je da je cena gasa i struje u Srbiji i dalje među najnižima u Evropi.

"Niste imali u Srbiji povećanje cene struje 10 puta kao u drugim zemljama. I ovde smo taj teret krize preuzeli na sebe", rekao je.

Pomoć samohranim majkama

Govoreći o subvencijama za samohrane majke, rekao je da je ideja da se pomogne majkama sa 20.000 evra za kupovinu stana.

"To je jedan deo veće slike koju želimo da uradimo kada je podizanje nataliteta u Srbiji u pitanju. Tu je i jednokratna pomoć za rođenje deteta. Ako nemamo dovoljno dece ništa uradili nismo za budućnost Srbije. Najveći broj stvari koja su bila pitanja u sprovođenju te uredbe je jasno izdefinisano, pa molim naše majke da samo pažljivo pročitaju, mogu da se obrate za pomoć ministarstvu, imaju pomoć lokalne samouprave", kazao je.

Dodao je da novca ima u budžetu i da ko god da se prijavi za pomoć sa svom potrebnom dokumentacijom dobija taj novac.

"Želim da ohrabnim naše majke da se prijave i da što pre dobiju krov nad glavom, samo da podnesu sve potrebne zahteve. Nikakav problem u isplati nemamo. Nikada se takva pomoć nije desila našim majkama", izjavio je Mali.

Budžet za 2023. godinu

"Budžet je uravnotežen, vodi računa da ne odustajemo od osnovnih principa koji se odnosi na povećanje životnog standarda građana Srbije. Imamo novca za sva povećanja. Drugi stub nam je veoma važan - investicije. Ne odustajemo od svih investicija u koje smo krenuli. Mislim da je oko 7 ili 6,8% BDP-a određeno za kapitalne investicije", rekao je.

Istakao je da su tri stuba najvažnija - životni standard građana, investicije i energetika.

"Mi planiramo deficit u narednoj godini 3,3,%. 1,9% se odnosi na budžet, preostalo je vezano za energetiku. Trudimo se da obezbedimo dovoljno gasa i struje".