Mali obavestio: Danas počinju prijave; neće biti nikakvih posledica

Ministar finansija Siniša Mali govorio je o penzionerskim karticama, kakve vesti možemo da očekujemo od misije MMF, kao i propasti američkih banaka.

Izvor: B92/RTS  |  
Foto: M.K./ATAImages
Foto: M.K./ATAImages
.

Podsetio je da danas počinju prijave za penzionerske kartice. Obavestio je da svakli penzioner ima mogućnost da se prijavi za dobijanje kartice u PIO Fondu.

"Danas krećemo u tu kampanju, i u svim filijalama PIO fonda, kao i na sajtu fonda, svaki penzioner ima pravo da se prijavi. Inače, u svim filijalama PIO fonda, za one koji mogu teže da popune zahtev, biće osobe koje će pomagati. Vrlo je jednostavan zahtev, popunjavanje traje samo minut ili dva. Mi ćemo sukcesivno, kako se penzioneri budu prijavljivali, mi ćemo ih izdavati. Kartice će moći da se pokupe u filijalama PIO fonda, i naši sugrađani će biti obavešteni putem telefona ili mejla da im je gotova kartica", obavestio je Mali, gostujući na RTS-u.

Biće omogućeni popusti u maloprodajama, marketima, salonima, ulazak u muzeje, popusti u banjama...

"Od danas pa nadalje, svaki penzioner može da se prijavi za karticu, ali od danas kreće i kampanja koja poziva sve društveno odgovorne kompanije u Srbiji da se prijave i da budu deo tog pula kompanija koje će omogućiti popuste penzionerima", obavestio je.

Takođe je podsetio da će uskoro da usledi povećanje penzija. Visina penzija prati visinu plata.

"Velika zahvalnost najstarijima za razumevanje koje su imali kada smo sprovodili reforme. Mi smo od novembra do januara imali najveće procentualno povećanje penzija ikada, 20.8 odsto - već je predsednik najavio novo dvocifreno povećanje penzija", kaže Mali.

On je pokazao i vodič za penzionere, koji je poslat svim najstarijim sugrađanima, i koji sadrži korisne informacije. Kartice će biti aktivirane od 1. oktobra - tada će moći da koriste klartice u celoj Srbiji i tada će biti obaveštenja gde sve tačno može da iskoristi.

O dolasku delegacije MMF

Siniša Mali je o dolasku delegacije MMF rekao da je u pitanju redovni sastanak, i da sa njima sarađujemo već desetak godina.

"Sve reforme smo sproveli u saradnji sa njima. Te reforme nas guraju da budemo bolji i brži, i da ostvarujemo odlične rezultate. Mi smo dobili pohvale od njih, ali ako pogledate ovu krizu, počevši od kovida, pa do Ukrajine, sve se to nakupilo i mnoge zemlje su ušle u recesiju. Srbija i dalje raste, pogledajte nam i stopu nezaposlenosti - 9.2 odsto, najniža u istoriji", rekao je on.

Dodaje da smo imali i rekordne strane investicije, i da taj kredibilitet koji smo izgradili sada pokazuje rezultate.

"Dali smo i tri paketa pomoći, ukupno 9 milijardi evra, za građane i privredu. Bilo je pitanje da li ćemo imati gas, struju, i sve smo to imali. Nama je udeo javnog duga u BDP 50.8 odsto, daleko ispod Mastrihta. Zato ima pohvala, i to je lepo čuti, pošto Srbija sada pobeđuje u ekonomiji, što ranije nije bio slučaj, ali izazovi su tu. Ništa od ovoga nije jednostavno, niti dolazi preko noći. Reforme kroz koje smo prošli su nam obezbedile bafer", kaže Mali.

On je istakao da najveću cenu plaća država, i da nikada neće ostaviti građane bez struje i gasa.

"Kada je krenula korona, šta smo drugo trebali da uradimo nego da pomognemo privredi. Država je preuzela teret krize, i to i jeste uloga država. Nekada ranije se država zatvarala u sebe, ljudi su tokom krize 2008. ostajali bez posla. Mi sada hoćemo da pomognemo tokom krize i preuzmemo teret, ali i da održimo rast naše ekonomije", kaže Mali.

O razgovorima sa kineskim investitorima, Siniša Mali kaže da se sastao sa predstavnicima kompanije CRBC, i da se ponovo aktuelizovala priča o industrijskom parku u Borči, gde bi radilo 20.000 ljudi.

"Ta priča je bila po strani zbog korone, ali sada kako se otvara ekonomija, hoću da vratim taj projekat na radar građana. Mi ćemo brzo krenuti u ulaganja u infrastrukturu, pozivi investitorima su već otišli. To je samo deo mozaika koji se zove ekonomska politika Republike Srbije, koja je usmerena ka investicijama, zapošljavanju, i većem životnom standardu. Od toga ne odustajemo, to je veoma važno", dodao je.

O propasti američkih banaka

Ministar Mali je rekao da se ne slaže sa ocenama da je propast nekoliko američkih banaka početak najvećeg bankrota od velike recesije.

"Važno je za našu privredu da mi nemamo ni direktne ni indirektne veze sa time, niti će biti ikakvih posledica. Naše banke su stabilne, ceo finansijski sistem je stabilan i likvidan. Da, globalna kriza utiče na našu privredu, ali imamo mehanizme kao država da reagujemo", kaže Mali.

Ministar ističe da je realno, reč o regionalnoj, manjoj banci, i da su oni sami reagovali na pravi način.

"Nikakvih, ni direktnih, ni indirektnih posledica po naš bankarski sistem neće biti", zaključio je on.