Kon: "SISTEM JE PRENAPREGNUT, ali još uvek ima mesta, nijedan pacijent se ne ostavlja da nije zbrinut"

Epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid-19 Predrag Kon rekao je danas da u Beogradu dolazi do blagog opadanja broja novozaraženih virusom korona, ali da je pritisak na bolnice i broj hospitalizacija u celoj zemlji još uvek ekstremno veliki.

Dr Predrag Kon, foto: Prva TV
Dr Predrag Kon, foto: Prva TV

Dr Kon ističe da smo u nedelji kada se očekuju efekti uvedenih mera i da se u poređenju sa podacima od prošlog petka i subote naslućuje da će ih biti.

On je, međutim, ukazao da je pritisak na bolnice još uvek ekstremno veliki, da je u Beogradu skoro 1.000 hospitalizacija dnevno, a manje od 700 otpusta, kao i da je u celoj Srbiji oko 300 prijema dnevno.

"Sistem je prenapregnut, ali još uvek ima mesta, nijedan pacijent se ne ostavlja da nije zbrinut", rekao je Kon.

Na pitanje da li će biti jačeg zatvaranja, ukoliko mere ne daju rezultate, Kon je kazao da su pred nama novi izazovi, slave, katolički Božić, Nova godina i dodao da postoje informacije da se prodaju aranžmani za doček Nove godine.

"Ovo usporavanje će ići mnogo sporije, sve zavisi od rezultata mera, ali moramo na neki način odvratiti upliv naših građana iz inostranstva kao pred Uskrs, kada je došlo oko 400.000 naših državljana iz zaraženih pordručja", rekao je Kon.

Komentarišući navode da pandemija neće biti završena ni nakon vakcinacije, Kon je kazao da se ne mogu ođednom svi vakcinisati i da je to dugotrajan proces koji će trajati tokom cele sledeće godine na globalnom nivou u zavisnosti od pristizanja novih količina vakcine.

Kon je naveo da će se najverovatnije uspostaviti sezonska tipičnost za virus korona, kao i da je mutagena sposobnost tog virusa manja nego kod gripa zbog čega je, kaže, veća mogućnost da će vakcina biti stabilnija i da neće biti neophodna svake sezone.

"Ako imate masu inficiranih, pojavi se masa onih koji su bolesni, a među njima i teških slučajeva", naveo je on za TV Pink.

Kon je naglasio da kolektivni imunitet zaustavlja epidemiju, da se prati prirodni imunitet obolelih od kovida 19 i uočava da se gube antitela, ali da nema podataka o trajnosti antitela za vakcinalni imunitet i da će se efektivnost vakcine tek pratiti.

"Recimo, imamo vakcinalni imunitet za morbile , on je tokom decenija zamenio prirodni, zato je visoka vakcinisanost neophodna", kazao je Kon.