Kon: "Čuvajte se ljudi, čuvajte se sada"; "Nova cena PCR testa je bez ikakve zarade..."

Epidemiolog dr Predrag Kon izjavio je da postepeno dolazimo do zaravnjenja epidemiološke krive.

Dr Predrag Kon, foto: Prva TV
Dr Predrag Kon, foto: Prva TV
.

"Dolazimo do zaravnjenja. Treba čovek da bude oprezan, ali tu smo. Sada mnogo više pratimo hospitalizacije i razliku između prijema i otpusta koja se juče spustila na 130. Još uvek je više prijema nego otpusta. Moramo da razumemo da je ovo situacija u kojoj je zdravstveni sistem koji jedino može da se uporedi sa ratnim stanjem", poručio je Kon.

Kako dodaje, zemljotres neće nikad napraviti ovakvu kriznu situaciju kao pandemija. Tačnije nijedna prirodna katastrofa neće opteretiti zdravstveni sistem kao pandemija.

Juče je doneta odluka o poskupljenju cene testiranja testiranja na koronavirus.

"O ceni PCR testa bilo je govora unazad nekoliko meseci. Ova cena koja je sada je bez ikakve zarade. Na samoj sednici Kriznog štaba nije bilo govora o ceni. Glavna stvar je da je PCR test neophodan i bez njega sledi kućna izolacija", izjavio je Kon gostujući u jutarnjem programu TV Prve.

Kako dodaje, on nije razmišljao o tome da li će povećana cena testiranja umanjiti broj ljudi koji se testiraju.

Kada je u pitanju pooštravanje epidemioloških mera njegov odgovor je kratak.

"Videćemo"; ističe Kon i dodaje da se gledište medicinskog i političkog dela Kriznog štaba razlikuje, ali napominje da su oni deo istog Kriznog štaba. "Ako neko misli da medicinski deo Kriznog štaba živi pod nekim diktatom, to nije istina. Same sednice nisu prijatan događaj ali smo svi na istom zadatku. Neko čuva privredu ove zemlje, neko zdravtsvo. Medicinski i politički deo Kriznog štaba potpuno drugačije gledaju na ovu situaciju ali na kraju odluka je zajednička", rekao je Kon i dodao: "Čuvajte se ljudi, čuvajte se sada". Dr Kon je istakao da pojedini veruju da će korona nestati. "To je teorijski moguće, ali ja lično ne verujem da će se to desiti", rekao je on. Govoreći o vakcinama, Kon kaže da vakcina nije čarobni štapić. "Ona je proizvod ljudskog uma, ona će podići kolektivni imunitet. Ali mi ćemo i dalje živeti sa tom bolešću. To će trajati. Koliko? Ne zna se", istakao je dr Predrag Kon.

.