Ko prvi treba da zavrne rukav za treću dozu? (VIDEO)

Treća doza - ko treba da se vakciniše, kada i kojom vakcinom? Na daašnjoj sednici Kriznog štaba ovo bi trebalo da bude jedna od tema o kojoj će se razgovarati. Za sada je Nacionalni tim za imunizaciju Srbije preporučio Fajzerovu kao dopunsku vakcinu kao i Modernu, koja treba da stigne na jesen.

dr Radovanović, foto: Prva TV
dr Radovanović, foto: Prva TV
.

Epidemiolog dr Zoran Radovanović, naveo je da su sami Kinezi od svoje vlade tražili da se uveze 100 miliona Fajzerove vakcine i napravili zajednički aranžman da proizvode jednu milijardu Fajzer vakcina godišnje.

Istraživanja su pokazala da su vakcine koje su zasnovane na RNK tehnologiji superiorne jer u dužem vremenskom periodu obezbeđuju visok nivo anitetala. Mešanje vakcina sada je dozvoljeno.

- Ima prednosti ako se da različita vakcina, i reakcija bude povoljnija. Titer antitela bude viši, ta post-vakcinalna reakcija može da bude malo jača, ali korist je neuporedivo veća. Ako možete da dobijete nešto što bolje, zašto to ne učiniti, rekao je epidemiolog Zoran Radovanović, za Vesti Prve.

Stručni komitet za imunizaciju preporučio je davanje treće doze osobama kod kojih je od primanja druge doze prošlo najmanje šest meseci, bez ozira na vrstu vakcine koju su prethodno primile. Treću dozu naročito treba da prime stariji od 70 godina kao i svi sa oslabljenim imunitetom.

I treća doza vakcine, koju su razvili Univerzitet u Oksfordu i kompanija Astrazeneka, proizvodi snažan imunološki odgovor protiv kovida 19.

Iz Oksforda međutim poručuju da za sada nema potvrde da je imunizacija dodatnom dozom potrebna, posebno imajući u vidu nestašice vakcina u pojedinim zemljama.

A šta su građani rekli na pitanje o trećoj dozi, pogledajte u videu:

.

Izvor: Prva TV, B92.net