Kijev proslavlja Dan nezavisnosti, Porošenko optužuje Rusiju

Hiljade ukrajinskih vojnika marširalo je danas centrom Kijeva na vojnoj paradi povodom Dana nezavisnosti Ukrajine, a predsednik Petro Porošenko iskoristio je tu priliku da optuži Rusiju da je poslala tri vojna konvoja na područje pod kontrolom proruskih snaga na istoku Ukrajine.

Na paradi u Kijevu su vojnici bili opremljeni puškama, ali za razliku od prošle godine, u ovogodišnjoj paradi ne učestvuju moćnije vrste oružja, prenela je agencija AP.

Konflikt na istoku Ukrajine, u kojem je od izbijanja u aprilu 2014. do sada poginulo više od 6.800 ljudi, intenzivirao se protekle nedelje, kad je samo tokom jednog dana život izgubilo devet civila i vojnika.

Porošenko je u govoru na paradi najavio da će vlada nastaviti da povećava broj vojnika kako bi se oduprla napadima proruskih snaga i optužio zvaničnu Moskvu za novo slanje opreme proruskim snagama.

"Samo ove nedelje su tri velika vojna konvoja prešla našu granicu i krenula ka Lugansku, Donjecku i Debaljcevu", istakao je predsednik Ukrajine.

On je optužio zvaničnu Moskvu da je proruskim snagama poslala ukupno 500 tenkova, 400 raketnih sistema i do 950 vojnih vozila, iako nije naveo u kojem vremenskom periodu je realizovana ta isporuka.

Ukrajina danas slavi 24. godišnjicu sticanja nezavisnosti od Sovjetskog saveza, a Porošenko je povodom toga rekao: "Rat za nezavisnost se nastavlja, a pobedu možemo da odnesemo samo ako kombinujemo naše defanzivne napore, diplomatski talenat, političku odgovornost i čelični otpor".

Mirovni sporazum postignut u februaru u Minsku su obe strane u sukobu prekršile mnogo puta, podseća AFP.

Izvor: Tanjug