Kako će cena gasa uticati na formiranje ostalih cena? IMA LI POTREBE DA PRAVITE ZALIHE BRAŠNA, ŠEĆERA I ULJA?

Kako cena gasa utiče na formiranje ostalih cena, možemo li mi u Srbiji da naučimo da štedimo energiju, kao što se to radi u razvijenim zemljama i kako da se pripremimo za, kako kažu, najtežu zimu u poslednjih 70 godina u trenutku kada se svet nalazi pod udarom najveće inflacije u poslednjih pola veka? Na sva ova pitanja odgovorili su Mahmud Bušatlija, savetnih za investicije i razvoj i Bojan Stanić iz sektora za strateške analize Privredne komore Srbije, gostujući u emisiji "Jutro" na Prvoj televiziji.

Foto: Tv Prva / &Jutro& screenshot
Foto: Tv Prva / "Jutro" screenshot
.

Da li nam preti nestašica šećera?

„Bitno je da napomenemo na početku da što se tiče na primer 2021. godine proizvodnja šećera u Srbiji na mesečnom nivou je bila oko 27.000 tona, sa druge strane potrošnja šećera je bila oko 16.000 tona. Dakle, imate višak proizvodnje u odnosu na domaću potrošnju od nekih 11.000. Prošle godine smo ostvarili profit od samo 91 milion evra od izvoza šećera. Ove godine u prva dva-tri meseca smo ostvarili profit od preko 20 miliona evra od izvoza“, ispričao je Stanić, i dodao:

„Ono što je bitna stvar istaći jeste da ne može da dođe do nestašice šećera u Srbiji. Drugo je kada se dogodi nestašica šećera na rafovima, ali generalno na nivou zemlje toga apsolutno ima u dovoljnim količinama.“

Kada je krenula ukrajinska kriza, svi su panično počeli da kupuju i brašno i ulje i šećer, baš iz tog straha od nestašice. Dakle, što se šećera tiče, samo je ograničena prodaja da ne bi došlo do nestašice?

„Tako je. Imate pre svega ograničenu i maloprodajnu cenu. I ono što je bitno kada imate tržišni mehanizam, kada postoji određeno ograničenje zato što su da kažemo proizvođači privatnici, tu obično dođe do nekih deficita u maloprodaji. Ali generalno na nivou cele zemlje takvih problema nema. Jako je bitno istaći da je obično potražnja za onim šećerom koji se nalazi u pakovanjima od 1kg, ali kada pogledate na primer pakovanja od 10 ili 20 kilograma u takozvanim džakovima, onda toga ima koliko hoćete. Ali naravno ljudi su koncentrisani na kupovinu pre svega ovog, da kažemo, malog pakovanja“, objasnio je Stanić.

Budući da je u toku sezona pravljenja džemova i slatkog, mnogi se žale na ograničenje od dva kilograma šećera po kupcu. Do kada će to trajati?

„Tu postoji to ograničenje koje je posledica povećane potražnje, a isporuke maloprodajnim objektima su iste, kako kažu proizvođači. Ako se taj problem nastavi, razmatraće se podizanje ograničenja“, rekao je Stanić.

Do kada će biti aktuelno ograničenje cena šećera?

„Ova cena će biti aktuelna još 40 do 50 dana. Da li će se posle to nastavljati, to će odlučivati Vlada Republike Srbije. Što se tiče ograničenja količine, to je stvar politike maloprodajnih objekata, na to mi ne možemo da utičemo. Ono što je bitno je to da se može kupiti određena količina, a za veće količine postoje džakovi, tako da to nije tako veliki problem“, ispričao je Stanić.

Mahmud Bušatlija je objasnio šta očekuje od razgovora predsednika Vučića sa Putinom u vezi sa gasom i gasnim aranžmanom sa Rusijom, koji će biti održan telefonskim putem u toku ove nedelje. Adresirao je i tvrdnje o tome da Srbija dobija nanižu cenu ruskog gasa, a više o tome pogledajte u videu: