Izrael je prva zemlja koja je izašla iz epidemije, a njihov recept zvuči jednostavno

Izrael otvorio škole, restorane, aerodrome, a o "receptu" te zemlje za izlazak iz epidemije govorio je ambasador Izraela u Beogradu.

Izraelska zastava, foto: Dan Josephson / Shutterstock
Izraelska zastava, foto: Dan Josephson / Shutterstock

Izrael je prva zemlja u svetu, koja izlazi iz pandemije kovida 19 zahvaljujući brzoj i efikasnoj kampanji vakcinacije. Posle dva meseca prvu dozu dobilo je više od 60 odsto, a drugu pedeset odsto od 9,3 miliona stanovnika. Otvoreni su restorani, škole i aerodromi, uvedene "zelene propusnice".

Kako je Izrael sve to uspeo, za RTS je govorio je ambasador Izraela u Srbiji, Jahel Vilan, koji je rekao da ako nam je nešto ova pandemija pokazala, to je da granice ne postoje i da moramo da sarađujemo.

"Vakcinacija je jedini izlaz iz pandemije. Znate, svaka zemlja je u nekom momentu pogrešila. Ovaj virus je nešto novo za sve nas. Ali. mislim da je način na koji se naša zemlja, naš narod suočio i prihvatio ovu kampanju vakcinacije bio veoma uspešan", istakao je Vilan.

Smatra da je tome doprinelo nekoliko faktora.

"Najpre, uporan pristup našeg premijera koji je brzo shvatio da moramo da dobijemo što više vakcina, što je brže moguće... Bližimo se koletkivnom imunitetu. Mi smo sad na 60 do 70 odsto imunizovanih, ali kao što ste pomenuli u najavi, uveli smo 'zelene proupusnice' za one koji su preležali virus ili dobili dve doze i sad mogu slobodno u restorane, bioskope, hale...", kazao je Vilan.

Poručio je srpskom narodu da se vakciniše "kako bismo svi mogli da se vratimo normalnom životu".

Izvor:b92.net / rts