Hrvati u panici: Ko će uopšte moći da priušti letovanje?

Apartmanima u kojima je noćenje prošlog leta bilo 70 evra, ovog leta biće minimalno 80, a neretko i 90 evra pod danu. Kratko, sedmodnevno letovanje u tom slučaju u startu poskupljuje barem 70, a češće 100 do 140 evra.

Izvor: Večernji.hr  |  
Ilustracija Foto: Ivica9/Shutterstock
Ilustracija Foto: Ivica9/Shutterstock
.

Kad je u pitanju odmor na hrvatskom jadranu, hrvatskim građanima ove godine malo šta ide na ruku. Cene rastu brže od plata, a potražnja u Evropi je tolika da jadranski domaćini nemaju preteranog razloga da razmišljaju o dubini hrvatskog džepa. Osim toga, smatra se, domaći gosti ionako su po prirodi stvari usredsređeni na domaće more, uvek se nekako snađu i dođu, a, uostalom, sezona već dugo i ne zavisi samo od njih. Prošle godine je, recimo, od ukupno 19 miliona turista domaćih bilo 'tek' 2,6 miliona i njihov se minus, uz rastuće brojke iz inostranstva, ne bi previše osetio.

Kad se već govori o tome, njihovi mediji navode da su prošlogodišnja poskupljenja domaći turisti progutali bez većih problema i bilo ih je čak dvesta hiljada više nego 2019. godine. Prošle godine su u dizanju cena prednjačili hoteli, gde su poskupljenja išla i do 40 odsto u odnosu na 2021. Ali, ove godine cene podjednako i osetno rastu kako u hotelima tako i u popularnom i finansijski pristupačnijem privatnom smeštaju. S kakvim će cenama osvanuti jadranske konobe, poslastičarnice i restorani tek ćemo videti, ali i to će, kao i prošle godine, biti skrojeno prema zapadnoevropskim finansijskim mogućnostima.

Sve upućuje da će letovanje na Jadranu biti i skupo i nikad skuplje. Prosečena poskupljenja smeštaja zasad govore o 15 do 20 posto višim cenama od prošlogodišnjih, ali to samo znači da su neki poskupeli pet, a neki i 35 posto. Ispada tako da će, recimo, za apartmane u kojima je noćenje prošlog leta bilo 70 eura, ovog leta trebati minimalno 80, a neretko i 90 evra pod danu. Kratko, sedmodnevno letovanje u tom slučaju u startu poskupljuje barem 70, a češće 100 do 140 evra.