Evropski parlament podržao Junkerov plan o izbeglicama

Šefovi glavnih poslaničkih grupa u Evropskom parlamentu podržali su plan predsednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera o raspoređivanju izbeglica sa ratom pogođenih područja Bliskog Istoka i Afrike širom kontinenta.

“Junker ima punu podršku Evropske narodnih parija”, rekao je šef poslaničke grupe desnog centra Manfred Veber, najveće stranke u EP.

On je pozitivno ocenio plan predsednika EK da se oko 160.000 izbeglica iz Sirije, Libije i Eritreje, koje se trenutno nalaze mahom u Grčkoj, Italiji i Mađarskoj, solidarno raspodele među zemljama članicama, kao i ideju da se zemlje kandidati za članstvo u EU, među kojima je i Srbija, svrstaju na evropsku listu “sigurnih zemalja”.

Zahtevi azilanat iz tih zemalja, za koje se smatra da traže status iz ekonomskih razloga, bili bi obrađivani po ubrzanom postupku i brže vraćani u zemlju porekla ako budu odbijeni.

Đani Patela, vođa evropskih socijalista, druge po veličini parlamentarne grupe, takođe je podržao Junkerov plan, ali je kritikovao predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska što nije došao na današnje plenarno zasedanje.

“Prazna Tuskova stolica je simbol izostanka reakcije na izbegličku krizu”,poručio je on.

Evropski liberali, koje predvodi Gi Verhofštat su uz podršku planu uputili i kritike na račun država članica i evropskih institucija zbog zakasnele reakcije.

“Kod evropskih lidera vidimo sramotnu neslogu, dok obični građani širom Evrope pokazuju solidarnost”, rekao je on i takođe se osvrnuo na Tuskovo odsustvo, nazvavši ga neprihvatljivim.

Verhofštat je posebno kritikovao Mađarsku, Češku, Slovačku i Poljsku zbog odnosa prema izbeglicama, rekavši da su te zemlje, čiji su građani pre nekoliko decenija takođe morali da beže od progona “zaboravile svoju istoriju”.

Lider britanske antievropske parije Ukip Najdžel Faraž je, međutim, uputio oštre reči na račun Junkera i svih onih koji se zalažu za prihvat izbeglica, rekavši da to vodi u “katastrofu biblijskih razmera”.

“Vi mora da mislite da smo ludi”, rekao je Faraž i izneo tvrdnju da uopšte nije reč o izbeglicama, nego o ekonomskim migrantima i islamističkim teroristima.

On se založio da se brodovi sa izbeglicama silom vrate ako se približe evropskim obalama, po uzoru na Australiju, i upozorio da će Britanija u suprotnom slučaju napustiti EU.

Junkerov plan su napali i pripadnici ekstremno desnih grčkih i mađarskih stranaka, koji su upozorili na opasnost od islamizacije Evrope ako se izbeglicama dozvoli da u njoj ostanu.

Te stranke, uključujući i Ukip, predstavljaju manjinu u Parlamentu, a da li će plan biti usvojen više zavisi od zemalja članica, koje će o njemu raspravljati narednih nedelja.

Izvor: Tanjug