Direktor niškog Doma zdravlja: Korona se priprema za povratak

Direktor Doma zdravlja u Nišu Milorad Jerkan upozorio je danas da broj obolelih od koronavirusa u tom gradu počinje da raste.

korona virus, foto: Medical-R/Shutterstock
korona virus, foto: Medical-R/Shutterstock
.

Jerkan je rekao novinarima da u Nišu deset dana nije bilo obolelih od koronavirusa, a u poslednja dva dana je petoro inficiranih: u utorak dvoje, a u sredu troje, "što jasno ukazuje da se korona priprema za povratak".

Jerkan je rekao da se povratak kovida očekuje u oktobru, ali da je siguran da će to biti ranije, bez obzira na veliki broj vakcinisanih u Nišu.

"Sada smo jedini grad u Srbiji koji ima 61 odsto građana koji su primili prvu dozu vakcine, dok je obe doze primilo njih 56 odsto", rekao je on.

Prema njegovim rečima, vakcinisano je "ispod 23 odsto" osoba od 18 do 30 godina, što je loš procenat.

On je kazao da "plaši" i mali broj dece od 12 do 18 godina koja su primila vakcinu.

"U poslednjih deset dana, koliko vakcinišemo decu, vakcinu je primilo njih 500. To nije mali broj, ali nije ni zadovoljavajući", rekao je Jerkan.

On je naglasio da Dom zdravlja raspolaže svim vrstama vakcina i podsetio da novi sojevi koronavirusa napadaju pre svega mlade ljude.

Rukovodstvu niškog Doma zdravlja danas je uručena sertifikat o akreditaciji na maksimalnih sedam godina.

Prethodno je ta zdravstvena ustanova isti sertifikat od Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova dobila 2013. godine.

Izvor: b92