Uz prisustvo zvaničnika Srbije i Republike Srpske, patrijarha i velikog broja građan praznik je prvi put svečano proslavljen 2021. godine i to u Beogradu na Savskom trgu, kod spomenika Stefanu Nemanji, a prošle godine u Bijeljini.

Uoči praznika zvaničnici pozivaju sve pripadnike srpskog naroda, gde god da žive da na kućama istaknu narodnu zastavu - "trobojku". Skup svake godine počinje intoniranjem himni Republike Srpske i Srbije "Moja Republika" i "Bože pravde".

Početak proboja Solunskog fronta jedan je od ključnih datuma Prvog svetskog rata i veliki dan u nacionalnoj istoriji. Datum koji je izabran za praznik jeste datum proboja Solunskog fronta – dan u kojem leže i naša bol i naša slava.

"Tog 15. septembra jedini plan bio je sloboda, ka kojoj su srpske trupe jurnule u smrt. Taj dan je bio samo prvi u nizu u kojima smo, bez obzira na cenu, birali Srbiju i slobodu", rekao je ranije predsedik Srbije Aleksandar Vučić.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležava se na dan kada je posle godina krvavih, strašnih, dramatičnih, tragičnih i junačkih borbi srpska vojska probila Solunski front i faktički označila početak oslobođenja Kraljevine Srbije. Za to je bilo potrebno svega 45 dana našim junačkim precima.

Solunski front je oformljen u jesen 1915. između saveznika sa jedne i Nemačke, Austrougarske, Bugarske i Turske sa druge strane. Saveznici su ga probili u borbama 15. do 17. septembra 1918. posle kojih je Bugarska kapitulirala. Prema rečima istoričara, Dejana Ristića iz ugla istorijske nauke to je označilo i početak kraja Prvog svetskog rata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.