Boljevac dobio struju, problemi u svrljiškim selima

Sedamnaest sela u svrljiškoj opštini, zbog kvarova na 10 kilovanim dalekovodima, trenutno nema struju, dok se situacija u Boljevcu polako stabilizuje.

.

Sedamnaest sela u svrljiškoj opštini, zbog kvarova na 10 kilovanim dalekovodima, trenutno nema struju.
"Od tog broja, osam sela je bez struje od 2. decembra, a ostalih devet iz sistema je ispalo u toku noći. Probleme izaziva led koji se stvara na provodnicima dalekovoda zbog čeka kablovi pucaju", rekao je Tanjugu šef "Elektodistibucije" u Svrljigu Miodrag Videnović.

U području koje je trenutno bez struje "Elektrodistribucija" Svrljig ima 1.400 priključaka i u tom delu trenutno je u mraku oko 5.000 stanovnika.

Situacija se menja iz časa u čas, dešava se da se napajanje strujom pokrene i da se ponovo dogodi havarija, ekipe elektromontera su neprestano na terenu i rade u izuzetno teškim uslovima, rekao je Videnović.
"Lokalna samouprava nam je obezbedila terenska vozila, a pomoć u ljudstvu dobili smo od kolega iz Prokuplja, Aleksinca, Niša i Knjaževca. Situacija je najteža na potezu od Babinog Zuba prema Sokobanji u delu koji se spaja sa knjaževačkom opštinom", rekao je Videnović.

U svrljiškoj opštini ima ukupno 39 sela, a bez struje je u prethodnih dana od 17 do 28 u zavisnosti od kvarova. Slični problemi u ovom kraju poslednji put su se dogodili 1986. godine kada je na 35 kilovatnom vodu palo 11 stubova.

Boljevac je danas dobio struju zahvajujući radnicima "Elektrotimoka" koji su uspeli da stave u funkciju stari dalekovod.

Predsednik skupštine opštine Boljevac Ljubiša Janušević rekao je i da se očekuje da će do kraja dana biti osposobljen jedan od dalekovoda kako bi se rešili svi problemi sa strujom na području te opštine.
"Dogovorili smo se sa Elektrotimokom da probaju da stave stari dalekovod u funkciju i oni su to uspeli da urade", rekao je Janušević Tanjugu.

On je dodao i da opština Boljevac "sada ograničeno ima struju", odnosno da okolna sela još uvek nisu dobila električnu energiju".

Zbog havarije na dalekovodu bez struje su od juče popodne opština Boljevac i selo Zlot u borskoj opštini, dok je u Boru uvedena i restrikcija vode.
"Ekipe Elektromreže koje imaju zadatak da otklone kvar na dalekovodu iz pravca Bora su na terenu i pokušavaju da problem što pre reše", rekao je ranije predsednik opštine Boljevac Nebojša Marjanović

Prema njihovim uveravanjima, a to je ono što mi možemo da očekujemo, jeste da kvar bude otklonjen u toku dana, prenela je Regionalna televizija Bor.

Sinoć su u opštini Bor pala i dva dalekovodna stuba zbog čega je bez struje ostala industrijska zona, Fabrika lak žice i Fabrika bakarne žice, kaže direktor Elektrodistribucije Bor Dragan Milošević.

Napajanje struje je prekinuto i na izvorištima pijaće vode Bogovina i Zlot iz kojih se snabdeva deo opštine Bor, pa je JKP "Vododvod" Bor bio prinuđen da uvede restrikcije u nižim delovima Bora. Voda se građanima isključuje parcijalno na tri sata, kažu u ovom Javno komunalnom preduzeću.

Napajanje Rudarsko topionicarskog basena Bor je stabilno.

Ledena kiša u Boru i okolini od početka decembra pravi velike probleme. Bez obzira na to što se temperatua nije znatno spuštala ispod nule, zbog naslaga leda slamala su se stabla drveća i grane, što je ugrožavalo vozila i pešake.

Radnici JKP "Treći oktobar" i dalje seku i odvoze granje u najugroženijim delovima grada i pored puteva.

Izvor: Tanjug