„Nasilnici moraju biti drastično kažnjeni i udaljeni od porodice“

Medijskoj promociji projekta „Zajedno protiv nasilja – umrežavanje aktera i partnerski pristup senzibilizaciji izveštavanja o nasilju“ u okviru konkursa „Sprovođenje antidiskriminacionih politika u Republici Srbiji“, prisutvovali su brojni novinari i javne ličnosti. O nasilju nad ženama su govorile Suzana Paunović, direktorka vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Tijana Kostic Sigurne kuće Beograd, kao i Tatjana Vojtehovska, novinar. Govornici su izneli alarmantne podatke.

.

- Vlada je formirala Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost kako bi se radilo na poboljšanju i unapređenju položaja žena, a da je potrebno, između ostalog, uskladiti porodični i krivični zakon - istakla je Suzana Paunović dodajući da se u prethodnom periodu povećao broj žena koje prijavljuju nasilje u porodici, ne zato što je više žena koje trpe nasilje, nego zato što su one osvešćenije i veruju da mogu dobiti adekvatnu zaštitu.

Žene u Srbiji i u celom svetu imaju pravo da se osećaju sigurno i zaštićeno.

- Neke žene trpe nasilje godinama. Ostaju sa nasilnicima, jer je to deo patrijarhalne istorije, koja je stvorila mehanizme protiv žena. Društvena konstrukcija pola igra ključnu ulogu u razumevanju nasilja. Patrijarhat proizvodi i održava nasilje nad ženama preko strukturalnog, institucionalnog i ideološkog uticaja, žene su naučene na prihvatanje nasilja. Ako odluče napustiti supruga - nasilnika, najčešće su još više ugrožene, nasilje je intenzivnije, oni prete i ubistvom, ne žele okončanje braka, jer gube žrtvu. Žene trpe nasilje zbog dece, materijalne sigurnosti, neobaveštenosti o svojim pravima, obećanja nasilnika da će se promeniti, osećaja sramote zbog neuspešnosti braka - ocenila je Paunović.

Projekat realizuje Centar „Mir“ u partnerstvu sa Udruženjem za mlade Srbije uz finansijsku podršku Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

Kancelarija za ljudska i manjinska prava pruža podršku organizacijama civilnog društva u sprovođenju antidiskriminacionih politika na lokalu u cilju unapređenja položaja osetljivih društvenih grupa koje se nalaze u povećanom riziku od diskriminacije, među kojim su i žene. Ove godine Kancelarija je podržala 8 inicijativa organizacija civilnog društva koje su tretirale problem nasilja nad ženama širom Srbije, sredstvima iz budžeta Republike Srbije u iznosu od 4,6 miliona dinara.