U akciji "Skener 2" uhapšeno 49 osoba zbog korupcije

Pripadnici MUP-a uhapsili su jutros 49 osoba osumnjičenih za više koruptivnih dela, a pre svega za zloupotrebu službenog položaja u državnim organima, a za dve osobe se intenzivno traga.

.

Kako je izjavio ministar unustrašnjih poslova Nebojša Stefanović, protiv 25 osoba policija je podnela krivične prijave u redovnom postupku .

"Sva ova lica su od 2007. do danas počinili više krivičnih dela i ostetili budžet Srbije, AP, više privrednih subjekata i fizičkih lica u iznosu od oko 7, 6 miliona evra", rekao je Stefanović.

On je naveo da se među uhapšenima, u više gradova Srbije nalaze rukovodioci zaposleni u Poreskoj upravi Ministarstva finansija, nekadašnjem Ministarstvu zaštite životne sredine i prostornog planiranja, funkciiniseri lokalnih samouprava, javnih preduzeća, Puteva Srbije, EPS-u, Poštama Srbije, ElektroKosmetu, kao i 12 saobraćajnih policajaca.

"Ovo je još jedan pokazatelj da policija neće stati u obavljanju ovog posla zajedno sa nadleznim tužilaštvima, i pokazaćemo da Srbija može da bude potpuno ozbiljna, poštena i pravična zemlja", rekao je Stefanović.

Ko je sve uhapšen u akciji "Skener 2"?

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije među uhapšenima je i 12 saobraćajnih policajaca, osumnjičenih da su počinili krivično delo primanja mita.

Uhapšeni policijski službenici A.B, N.Z, S.G, G.V, N.S, S.G, i B.L. i zaposleni u preduzeću ''Srbija putevi'' R.T, sumnjiče se da su, od oktobra do decembra 2015, na području Jagodine, izvršili više krivičnih dela primanje mita i zloupotreba službenog položaja.

Zadržavanje do 48 časova određeno je petorici policijskih službenika Policijske uprave u Kraljevu, Odeljenja saobraćajne policije, M.M, S.T, G.M, D.T, i V.P.

Uhapšeni se sumnjiče da su od avgusta 2015. do aprila ove godine, na području Kraljeva, počinili više krivičnih dela primanje mita i zloupotreba službenog položaja, čime su oštetili budžet Republike Srbije za 3.600.000 dinara.

Zbog sumnje da su izvršili zloupotrebu službenog položaja uhapšeni su Z. Đ.(66), Lj.B. (67), P. M.(56), B. R. (59) i R. V.(67).

Oni se terete da su kao odgovorna lica preduzeća ''Elektrokosmet“, ''Agropepito" i SGR ''Bilding", od marta do aprila 2013, u nameri pribavljanja imovinske koristi preduzeću ''Moment plus", pribavili 2.048.000 dinara protivpravne koristi, na štetu javnog preduzeću "Elektrokosmet".

Postoji sumnja da je Z. Đ. u saizvršilaštvu sa B. R. odgovornim licem ''OB-VIDELEKTRO" iz Beograda, od marta 2013. do oktobra 2014, pribavio korist preduzeću ''OB-VIDELEKTRO", na štetu javnog preduzeća ''Elektrokosmet'' u iznosu od 4.422.438 dinara.

Takođe Z.Đ. se tereti da je u saizvršilaštvu sa R. V, odgovornim licem u JP ''Elektrokosmet", pribavio korist preduzeću ''Marija Komerc'' iz Donje Gušterice u iznosu od 360.000 dinara, na štetu preduzeća JP ''Elektrokosmet".

Uhapšena su odgovorna lica Sportsko rekreativnog centra "Ljubomir Ivanović Gedža" iz Mladenovca M. S. i D. M, odgovorno lice ''Dejtona" iz Mladenovca V.M, odgovorno lice SZR ''OMM" iz Mladenovca V. M. i ovlašćeno lice za raspolaganje sredstvima sa računa ''Digital Jurop" iz Mladenovca S.S.

Uhapšen je Đ. G.(43) odgovorno lice privrednog društva ''Sidagro" iz Novog Sada zbog sumnje da protivpravno pribavio imovinsku korist u ukupnom iznosu od 96.948.129 dinara.

Uhapšen je S.K. (71) iz Pančeva, odgovorno lice ''Globus auta" iz Pančeva i D.V. (50) iz Mačvanske Mitrovice, zaposlenog u Fondu za zaštitu životne sredine Republike Srbije, zbog sumnje da su nenamenski utrošili 17.720.000 dinara.

Uhapšen je Lj.M. (60), odgovorno lice ''Stapar", zbog sumnje da je ostvario protivpravnu imovinsku korist od 18.729.012 dinara.

Uhapšena su odgovorna lica preduzeća ''Elektroporcelan" iz Kragujevca D. M. (59) i Z. S. (57), kao i S. S. S. (62), odgovorno lice ''VST" doo iz Beograda, D. N. (60), odgovorno lice ''Lasernet sistemi" iz Beograda, I. Ž. (32), odgovorno lice SZR ''Toner pro“ iz Beograda i V. M. (64) odgovorno lice ''Deklo“ doo iz Beograda, zbog sumnje da su oštetili ''Elektroporcelan“ za 4.557.404 dinara i pribavili protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 5.027.404 dinara.

Uhapšen je P. D. (55) iz okoline Zaječara, odgovorno lice ''Gitarijade", Z. S. (56) iz Zaječara, odgovorno lice ''Centra za kulturu i turizam“ Zaječar (CEKIT), S. S. (54) iz Zaječara, odgovorno lice agencije ''Spasimil“ i odgovorno lice agencija ''Karadaj“ i ''Dajpare“, sa sedištima u Zaječaru i D. M. (52) iz Zaječara, odgovorno lice agencija ''Aura“ i faktički odgovorno lice agencija ''ZA Art Sistem“ i ''MS Art“, sa sedištima u Zaječaru, zbog sumnje da su pribavili korist ukupnom iznosu od 10.063.842 dinara.

Uhapšen je G. B. H. (52), odgovorno lice Službe za katastar nepokretnosti u Kladovu i M. M. (36), zaposlenu na poslovima održavanje predmeta zbog sumnje da su pribavile korist privrednim subjektima ''RHEIN-DONAU YARD'' A.D. u iznosu od 77.574.380 dinara i ''DUTĆ SHIPPARTS B.V.'' u iznosu od 40.980.841 dinara i oštetili budžet Republike Srbije za iznos od ukupno 118.555.226 dinara.

Uhapšena je A.G. (39) iz Kraljeva, zaposlenu na šalterskim poslovima u JP "Pošta Srbije", zbog postojanja sumnje da je 1. januara 2011. do 1. marta 2016. u celosti ili delimično prisvajala novac od klijenata čime je za sebe pribavila protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 17.731.063 dinara.

Uhapšen je N.M. (47), odgovorno lice Poreske uprave - filijala Paraćin, kao i rukovodioci i zaposleni u Poreskoj upravi-filijala Paraćin A. S. (46), S. M. (54), R. S. (62), D. R. (68) i D. Đ. (56), dok su u redovnom postupku podnete krivične prijave protiv osam službenika i odgovornih lica iz više preduzeća zbog postojanja osnova sumnje da su tokom 2014. i 2015, izvršili krivična dela zloupotreba službenog položaja, primanje mita i davanje mita.

Osumnjičeni se terete da su na ostvarili protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu oko 42.700.000 dinara i naneli štetu budžetu Srbije od oko 42.500.000 dinara.

Uhapšeni su M. P. (34), zaposlen na poslovima kontrole mernih mesta u EPS Niš, i službenici EPS-a Niš A. K. (29) i D. Ž. (32), dok je krivična prijava u redovnom postupku podneta protiv jedne osobe iz Niša, zbog sumnje da su izvršili krivična dela primanje mita, falsifikovanje službene isprave, neovlašćeno bavljenje određenom delatnošću i davanje mita.

Podnete su krivične prijave u redovnom postupku protiv odgovornih lica ''Pilot Toy" D.O.O. iz Beograda, ''Leone Max" D.O.O. iz Novog Sada, „NS NIK 021“ iz Novog Sada, ''Shaka“ iz Novog Sada, ''Dandža Trade“, ''Top Form Srb“ iz Zemuna i ''Mucula“ iz Novog Sada, zbog sumnje da su samostalno ili u saizvršilaštvu od avgusta 2010. do marta 2013. izbegli poresku obavezu u iznosu od 185.162.120 dinara.

Podnete su tužilaštvu krivične prijave protiv dve osobe Turističke organizacije Mladenovac i odgovornog lica gradske opštine Mladenovac, zbog sumnje da su oštetili Turističku organizaciju Mladenovac i budžet te opštine za 5.168.600 dinara.

U redovnom postupku podneta je krivična prijava protiv bivšeg odgovornog lica Fonda za kapitalna ulaganja Autonomne pokrajine Vojvodine, zbog sumnje da je 2007, prilikom rekonstrukcije saobraćajnica na teritoriji opštine Sombor angažovao konzorcijum iz Beograd za izvođenje radova, koji je nakon toga protivpravno ustupio posao drugom podizvođaču iz Subotice i za sebe zadržao razliku u ceni od od 88.685.213 dinara.

U redovnom postupku podneta je krivična prijavu protiv odgovornog lica JP ''Čoka'' iz Čoke zbog sumnje da je za posao poveren javnom preduzeću od strane lokalne samouprave u Čoki, na osnovu lažnih privremenih situacija fakturisala i naplatila radove koji nisu bili izvedeni, čime je pribavila protivpravnu imovinsku korist JP "Čoka" u iznosu od 4.130.900 dinara, na štetu budžeta lokalne uprave u Čoki.

U redovnom postupku podnete su krivične prijave protiv trojice odgovornih lica preduzeća iz Novog Sada zbog sumnje da su, prilikom izvođenja radova na adaptaciji dvorca Heterlend u Bočaru, sačinili, overili i investitoru Opštini Novi Bečej dostavili na plaćanje četvrtu privremenu situaciju, iako su znali da prikazani radovi u istoj nisu bili izvedeni, čime su lažnim prikazivanjem činjenica o količini i vrednosti izvedenih radova pokušali da dovedu u zabludu odgovorna lica u lokalnoj samoupravi u Novom Bečeju da im na štetu lokalne samouprave i Fonda za kapitalna ulaganja Autonomne pokrajine Vojvodine koji je bio finansijer projekta isplate 52.688.932,84 dinara.

U 2015. uhapšeno 259 osoba,procesuirana 21 kriminalna grupa

Pripadnici Uprave kriminalističke policije i Službe za borbu protiv organizovanog kriminala uhapsili su tokom prošle godine 259 osoba, i procesuirali 21 organizovanu kriminalnu grupu, što je duplo više nego 2014, kada je uhapšeno 124 osoba i procesuirano 12 organizovanih kriminalnih grupa.

Kako je istakao načelnik SBPOK-a Dejan Kovačević, prilikom posete ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića novom sedištu te jedinice na Adi Ciganliji, pripadnici SBPOK-a su prošle godine oborili sve dosadašnje rekorde kada je reč o borbi protiv organizovanog kriminala i trgovine narkoticima.

Služba je tokom 2015. zabeležila značajan rast u svim oblastima, rekao je Kovačević, i dodao da je učinjen veliki napredak u prikupljanju dokaza i kvalitetu rada njeniih pripadnika, što je potkrepio činjenicom da je broj procesuiranih organizovanih kriminalnih grupa najmerodavniji kriterijum za ocenjivanje.

Služba koja je osnovana 2001. kao Uprava za borbu protiv organizovanog kriminala, u 2015. zaplenila je 9,08 kilograma kokaina, 37,48 kilograma baznog heroina i oko 65 kilograma ekstazija, dok je na mejdunarodnom planu zaplenila 3,5 tone kokaina.

Pohvalivši rezultate SBPOK-a ministar Stefanović je podsetio da je jedna od važnih stvari na kojima je insistirao kada je imenovan na tu funkciju jeste da se poveća zaplena narkotika.

On je poručio da će kao ministar uvek biti podrška pripadnicima policije i da će uvek biti otvoren za razgovor o svemu.

Kada je reč o novim prostorijama SBPOK-a Stefanović je istakao da mu je drago što je nekada zapuštena zgrada u potpunosti upotrebljena i opremljena savremenim uslovima i dobrom tehnikom.

“Dobro je da je Uprava kriminalističke policije i SBPOK u prethodnih godinu dana pokazuju izvanredne rezultate, mnogo bolje nego ranije, i da smo u potpunosti sposobni da se uhvatimo u koštac sa najozbiljnijim organizovanim kriminalnim grupama”, rekao je Stefanović.

Povećane zaplene droge, kao i konstantna borba protiv korupcije i visoke korupcije, kako je podvukao, dodatno motivišu i ohrabruju građane Srbije.

“Čestitam ljudima iz UKP-a i policije uopšte što su pokazali da za njih nema zaštićenih i nedodirljivih i kako se ozbiljno i odgovorno radi ovaj posao”, zaključio je Stefanović.

Izvor: Tanjug