Info

Srbija glavni činilac regionalne stabilnosti

Srbija je, kao najveća država regiona, glavni činilac regionalne stabilnosti, a dobri regionalni odnosi doprinose ekonomskom prosperitetu i evropskoj perspektivi država Zapadnog Balkana, rečeno je na današnjim sastancima srpskih parlamentaraca sa kolegama iz Slovačke.
11.06.2015. - 15:59h

Predstavnici skupštinskih Odbora za spoljne poslove i Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo razgovarali su sa delegacijom slovačkog parlamenta, koju je predvodila potpredsednica tog tela Jana Lašakova, koja je i predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa zemljama Zapadnog Balkana, saopšteno je iz republičkog parlamenta.

Lašakova je istakla da Slovačka podržava evropske integracije Srbije i intenzivne reforme koje sprovodi, a posebno je naglasila dobar položaj slovačke nacionalne manjine u Srbiji i ostvarena prava na obrazovanje i informisanja na maternjem jeziku.

Ona se zahvalila Srbiji na stvaranju uslova za očuvanje kulturnog i jezičkog identiteta slovačke nacionalne manjine, ocenjujući da bi Srbija u tom smislu trebalo da posluži kao dobar primer drugim državama. 

Predsednica Odbora za spoljne poslove Aleksandra Đurović je u razgovoru sa slovačkim kolegama istakla da je prvi spoljnopolitički prioritet Srbije članstvo u EU i da po tom pitanju postoji konsenzus u Skupštini Srbije, te da bi od izuzetne važnosti bilo da se prva pregovaračka poglavlja otvore do kraja ove godine.

Đurović je ukazala da su prioriteti Srbije i očuvanje teritorijalnog integriteta, regionalna saradnja i održavanje dobrosusedskih odnosa, ističući da je Srbija posvećena normalizaciji odnosa sa Prištinom i primeni Briselskog sporazuma.

Ona se zahvalila Slovačkoj na principijelnom stavu i nepriznavanju samoproglašene nezavisnosti Kosova.

I predsednik Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Aleksandar Martinović se zahvalio Slovačkoj na podršci po pitanju evropskih integracija i teritorijalnom integritetu Srbije, navodeći da se Srbija zalaže za punu implementaciju Briselskog sporazuma, ali da privremene institucije na Kosovu nedovoljno rade na implementaciji dela sporazuma koji se odnosi na formiranje zajednice srpskih opština.

Martinović je poručio da Srbija vodi izbalansiranu spoljnu politiku i da je u obavezi da na putu ka EU uskladi spoljnu politiku sa spoljnobezbednosnom politikom EU.

Istakao je i da Srbija ne može da uvede sankcije Rusiji imajući u vidu istorijske, političke i ekonomske interese i odnose Srbije i Rusije.

Sagovornici su zajednički ocenili da bi saradnju Srbije i Slovačke trebalo intenzivirati  i na parlamentarnom nivou, kao i da bi trebalo unaprediti privrednu saradnju.

Izvor: Tanjug