Info

Nikolić: Srbiji je mir važniji od svega

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je, prilikom obilaska Kopnene zone bezbednosti, da je Srbija spremna da reaguje na svaki bezbednosni izazov, a vojnicima i policajcima da je Srbiji mir važniji od svega i da s obzirom na situaciju nikada nije previše bezbednosti i obučenosti.
01.06.2015. - 15:11h

"Zaista smo spremni i to treba reći svima, svako ko se usudi da izazove bilo kakvu neprijatnu situaciju u Srbiji, može da računa sa otporom cele Srbije i ovo jedinstvo vojske i policije to i pokazuje", poručio je Nikolić, koji je obišao bazu "Jug" i posednuti objekat VS "Ševadske livade".

Nikolić je istakao da je i u mirnodopskom stanju važno da vojnik ima svest da bi svakog časa moglo da se zapuca.

"Pošto imamo posla sa terorizmom, koji se sa KiM preliva na Makedoniju i pošto znamo kakvi su planovi politike koja to organizuje, vojsci i žandarmeriji smo jasno rekli da su u miru, ali da se ponašaju kao da su u ratu, jer nikad viška bezbednosti ili obučenosti", istakao je Nikolić.

Predsednik je poručio i da je prednost Srbije u odnosu na to prelivanje terorizma KZB, što je naučena proteklih decenija na oprez, što je naviknuta da joj mnogi ne žele dobro, ali i da sarađuje sa celim svetom.

Nikolić je ukazao na važnost saradnje sa KFOR-om i međunarodnim snagama.

"Njima stalno govorimo da njihov broj ne sme biti smanjen, jer sve opet može da se pretvori u balkansko bure baruta", rekao je predsednik Srbije.

Nikolić je dodao da je oduševljen onim što je video u Kopnenoj zoni bezbednosti i čestitao svima koji su organizovali život vojnika u njoj i način na koji oni obezbeđuju mir svih građana Srbije.

"Ovo ovde je Srbija koja bi mogla da živi mnogo mirnije, da nije izazova sa strane, ali i u ovoj situaciji, Srbija se pokazuje kao država kojoj je mir važniji od svega i koja će učiniti sve da taj mir nikada ne bude narušen", poručio je predsednik Srbije.

Desetar Četvrte brigade kopnene vojske Miloš Micković, koji je raspoređen u tom objektu pojasnio je novinarima da je angažovan na obezbeđenju administrativne linije sa KiM i na kontroli KZB.

On je rekao da je vojnicima velika čast što su ih obišli predsednik države i načelnik Generalštaba VS general Ljubiša Diković i što su bili u prilici da im prikažu obučenost i spremnost za izvršavanje zadataka u toj zoni.

Predsednik Srbije posetio je vojnu bazu "Jug" u Kopnenoj zoni bezbednosti sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Ljubišom Dikovićem, gde su ga predstavnici vojske izvestili da je trenutno stanje u toj Zoni stabilno.

Predsednik Nikolić se u bazi upoznao sa trenutnom bezbednosnom situacijom i uslovima i načinom pod kojima pripadnici Vojske Srbije žive i rade.

Komandant Četvrte brigade kopnene vojske brigadni general Zoran Lubura rekao je novinarima da je trenutno stanje u KZB stabilno i da Vojska Srbije neprekidno prati složenu bezbednosnu situaciju u okruženju.

Vojska Srbije, kako je napomenuo, ima dovoljno snaga i spremna je da reaguje na sve bezbednosne pretnje i rizike. Lubura je objasnio da je težišni zadatak Četvrte brigade kopnene vojske obezbeđenje administrativne linije sa KiM i kontrola KZB.

Kako je istakao, u izvršavanju tog veoma složenog zadatka, VS ima izuzetnu saradnju sa pripadnicima MUP-a, službama bezbednosti, Koordinacionim telom za jug Srbije i snagama KFOR-a.

"Sa lokalnim stanovništvom imamo izuzetno dobru saradnju", poručio je Lubura.

Izvor: Tanjug