Neprimereni sadržaji rijaliti šoua prelivaju se na štampu

Komisija za žalbe Saveta za štampu upozorila je danas na rastući trend prelivanja neprimerenih sadržaja iz televizijskih rijaliti šou programa u štampane medije, što je, kako ocenjuje, teško kršenje kodeksa novinara.

.

Na konferenciji za novinare, predsedavajući Komisije za žalbe Ivan Cvejić rekao je da se u štampanim medijima prenose uvrede, pornografski i neprimereni sadržaji iz rijaliti šou koji su "vaskrsli" na televizijama, a da su ti sadržaji dostupni svima, bez obzira na uzrast.

"Mi nismo neka puritanska grupa zabrinuta za omladinu, nego želimo da novinarski posao bude profesionalan i primeren posao koji ima važnu ulogu i mesto u društvu", rekao je Cvejić.

Govoreći o radu Komisije, Cvejić kaže da je u poslednje vreme zabeležena "mala epidemija" žalbi koje se odnose na krađu autorstva u medijima.

Prema njegovi rečima, česta je pojava, naročito na onlajn medijima, da se prenose istovetne fotografije i tekstovi, bez potpisa originalnog izvora.
"Potpisivanje autora je norma", rekao je Cvejić navodeći da mediji koji preuzimaju tuđe sadržaje bez navođenja autora snose odgovornost i za eventualnu netačnost prenete informacije.

Na poslednje dve sednice Komisija je razmatrala ukupno 17 žalbi, od kojih su se osam odnosile na povredu autorskih prava zbog prezumanja tuđih fotografija i tekstova bez potpisa njihovih autora, a kako je rečeno, povećan je broj žalbi koje se odnose na diskriminaciju i govor mržnje.

Rečeno je i da se sve veći broj žlabi odnosi na neke portale koji nemaju ni imprtesum ni kontakt telefon.

Založivši se da se za proširenje kruga onih koji imaju pravo da se žalbom obrate Komisiji, Cvejić je ocenio da je dobro što će se odluke komisije uzimati u obzir prilikom odlučivanja o dodeljivanju sredstava iz budžeta Srbije za projektno finansiranje medija.
"Ako ste stalna mušterija pred Komsijom za žalbe, umanjena je mogućnost dobijanja sredstava iz javnih izvora", kaže Cvejić i dodaje da i oglašivači treba da obrate pažnju na rad Komsije za žalbe i imaju u vidu njene odluke prilikom odabira medija u kojima će se reklamirati.

Članica Komsije za žalbe Tamara Skroža rekla je da je samo u poslednje dve nedelje zabeleženo oko 10 teških kršenja kodeksa napisima u medijima, poput naslova "Podavili se kao pacovi" za vest o pogibiji stotina migranata.

Prema njenim rečima, u medijima se i dalje nastavlja ozbiljno kršenje prepostavke nevisnosti detaljnim opisima zločina, sa imenima fotografijama i detaljima iz privatnog života.

Skroža je ocenila da kodeksu novinara manjka odredba koja bi se ticala medijskog progona i kampanje na šta je, navelaje, do sada bilo nekoliko žalbi.

"Fali nam ta odredba koja će reći da je zaista nečasno i protiv biti naše profesije da 16 naslovnih strana posvetite osobi koja je trenutno u nekoj političkoj nemilosti zato što vi ili vlasnik vaših medija ima neki problem sa tom osobom i svoj politički interes", rekla je Skroža.

Izvor: Tanjug