Udovički: Vreme je da žene postanu lideri

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izjavila je da je došlo vreme da se žene brže afirmišu na vrhu, odnosno na liderskim pozicijama, jer je to, kako smatra, i moguće i fer.

.

"Postoji nešto što se zove ženska vrednost kada je reč o vođstvu i to treba priznati i afirmisati", rekla je Udovički na otvaranju Drugog srpskog ženskog poslovnog foruma "Poverenje u žene", čiji je Tanjug medijski pokrovitelj.

Ona je rekla da žene čine 51 odsto ukupnog stanovništva i da duboko veruje da je srpskom društvu potrebna ženska ruka.

Udovički je navela primer da je trenutno u srpskom parlamentu 38 odsto žena, a da je u prethodnom sazivu to bilo 29 procenata.

Navela je i da je u Srbiji 16 odsto žena na rukovodećim položajima u firmama, kao i da je ukupno pet dama na pozicijama gradonačelnika. Kako je istakla, u Srpskoj akademiji nauka ima 10 odsto žena.

Međutim, kako je istakla, žene su zastupljenije od muškaraca na rukovodećim položajima u nevladinim organizacijama.

Udovički je rekla i da je 44 odsto žena u Srbiji izdržavano lice, dok je kod muškaraca taj procenat za 10 odsto niži.

Prema njenim rečima, u Srbiji je 70 odsto zaposlenih muškaraca, a žena 56 odsto, što znači da ima još mnogo posla prostora za unapređenje položaja žene u društvu.

Podsetila je da su veliki broj državnih sekretara i pomoćnika ministara u Vladi Srbije žene, kao i da su žene na velikom broju visokih pozicija u Narodnoj banci Srbije.
"Pozicionirane smo tako da možemo da napravimo promene i menjamo stvari onako kako mislimo da bi trebalo", rekla je Udovički.

Smatra da je danas veliki problem nezaposlenost, odnosno velike razlike u bogatstvu unutar zemalja koje se sve više povećavaju, a što doprinosi tome da se smanjuju prilike za zapošljavanje.

Ona je rekla da zbog toga nestaju poslovi koji bi se mogli isplatiti, a da je problem velika nezaposlenost među mladima koji "dolaze u radnu snagu, ali ne mogu da dobiju posao jer ga nema".

Udovički je rekla da ohrabruje to što su razlike između žena i muškaraca sada ipak manje, nego što je to bio slučaj u starijim generacijama.

Bez obzrira na to što će možda u budućnosti biti više žena koje će morati da stvore posao, Udovički očekuje da će ipak među preduzetnicima biti više mladih žena nego što je to sada slučaj.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović rekla je da je važno da se promeni slika žena u stvarnosti i da se one podrže i da se podstiče stvaranje okruženja za podizanje dece i majčinstvo, kao i da se one podrže na mestima odlučivanja i smanji nasilje koje se čini nad njima.

Ona je rekla da su mnogi faktori koji dovode do prepreka u uspehu žena, a da su oni uglavnom zasnovani na stereotipima.

Takođe je rekla da bi žene trebalo da budu podržane, kako od porodice, tako i od društva kao celine.
"Važno je da govorimo o jednakim mogućnostima i da se borimo protiv svakog vida diskriminacije. Ne želimo da žena bude diskriminisana samo zato što je žena i moramo da joj olakšamo i pitanje poslovnog uspeha i majčinstva, kao i ekonomske emancipacije", rekla je Božović.

Podsetila je da zakonodavni mehanizmi Evropske komisije predviđaju da do 2020. godine u svim jakim kompanijama mora biti uključeno 40 odsto žena.

Prema njenim rečima, među članicama EU ima zemalja koje nisu ispunile tu kvotu, ali ima i onih država poput Francuske i Italije koje u tome prednjače.

Božović je navela da su žene u ukupnoj populaciji Srbije brojnije, da pre završavaju fakultete, ali da ih je, uprkos tome što su obrazovane i školovane, malo u jakim kompanijama.
"To su stvari koje ćemo menjati, one moraju naći put da svoje kompetencije mogu da pruže u tim kompanijama", rekla je Božović.

Ministarstva privrede i poljoprivrede formirali su radnu grupu koja bi u narednom periodu trebalo da da najbolji koncept kada je u pitanju zelena ekonomija, odnosno kada je u pitanju zapošljavanje žena, zatim marginalizovanih grupa, socijalnih grupa...

Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht iznela je podatak da oko 10 odsto vlasništva nad poljoprivrednim posedima u Srbiji pripada ženama iako se zna da su one mnogo više angažovane u toj oblasti.

Ona je rekla da bez obzira što uplaćuju doprinose PIO fondu nemaju pravo na porodiljsko odsustvo i bolovanje, odnosno obespravljene su i da se mora raditi na tome da se mora raditi na rešavanju tog pitanja.

Izvor: Tanjug