Francuska policija traga za još 6 terorista

Francuska policija veruje da se još šest članova terorističke ćelije, povezanih sa nedavnim napadima u Parizu, nalazi u bekstvu, među kojima je i muškarac koji je viđen da je vozio automobil, registrovan na udovicu jednog od napadača, saopštili su danas policijski zvaničnici.

.

Dvojica neimenovanih policijskih zvaničnika izjavila su agenciji AP da vlasti pretražuju parisku oblast u potrazi za "mini kuperom", koji je registrovan na Ajat Bumedijen (26), nevenčanu suprugu napadača na jevrejski supermarket u Parizu Amedija Kulibalija, koji je ubio četvoro talaca.

Jedan od policijskih zvaničnika je rekao da se ćelija sastoji od 10 članova i da je moguće da je "petoro ili šestoro još u bekstvu", ne obelodanivši njihova imena.

Drugi zvaničnik policije je kazao da ćeliju čini oko osam osoba i da je među njima i Bumedijen.

Sirijska vlada je ranije danas optužila Tursku da je dopustila teroristima da slobodno prelaze granicu, nakon što je zvanična Ankara saopštila da je Ajat Bumedijen još pre prošlonedeljnih napada u Parizu prvo doputovala u Tursku, a zatim prešla u Siriju.

Sirijsko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je Turska pomogla teroristima koji su "prolivali krv Sirijaca i nevinih ljudi širom sveta" i pozvalo međunarodnu zajednicu da "zaustavi destruktivnu tursku politiku", prenela je agencija AP.

Turski šef diplomatije Mevlut Čavušoglu je rekao da je Bumedijen, nevenčana supruga Amedija Kulibalija, prvo 2. januara stigla u Tursku iz Madrida, a zatim 8. januara, dan nakon krvavog napada na redakciju satiričkog nedeljnika "Šarli ebdoa", prešla u Siriju.

Turski premijer Ahmet Davutoglu je izjavio da Tursku ne treba kriviti zbog toga što je Bumedijen uspela neometano da pređe tursko-sirijsku granicu.

Izvor: Tanjug