Hrvati biraju predsednika

U Hrvatskoj se danas održavaju predsednički izbori, a među četiri kandidata favorit je aktuelni predsednik Ivo Josipović.

.

U predsedničkoj trci učestvuju - aktuelni šef države i kandidat Socijaldemokratske partije Ivo Josipović, Kolinda Grabar Kitarović ispred Hrvatske demokratske zajednice, Milan Kujundžić (Savez za Hrvatsku) i Ivan Vilibor Sinčić - kandidat Živog zida.

Birališta su otvorena jutros u sedam sati.

Josipović je glasao u Zagrebu sa suprugom Tatjanom, a novinarima je rekao posle glasanja da "ima jako dobar osećaj".
"Očekujem pobedu, šta bih drugo", rekao je on novinarima, a prenosi agencija HINA. Na pitanje očekuje li pobedu već u prvom krugu, odgovorio je da "to zavisi od volje građanki i građana" i dodao da bi "naravno voleo da to bude u prvom krugu".

Upitan kako vidi izbor novog hrvatskog predsednika u okviru politike EU prema BiH, Srbiji i ostatku jugoistočne Evrope, Josipović je rekao da su svi predsednički kandidati i kandidatkinja, kada je reč o BiH, prilično jedinstveni u tome kako voditi politiku.
"Svi poštujemo BiH kao suverenu zemlju, zalažemo se za jednakost tri konstitutivna naroda, svih građana i svi smo voljni pomoći BiH na njenom putu u EU i u NATO", rekao je Josipović, profesor prava i kompozitor.

Komentarišući da li bi sneg i vremenske neprilike mogli da otežaju izlazak na izbore, hrvatski predsednik je rekao:
"Pretpostavljam da će u određenoj meri spustiti izlaznost, ali ipak će ostati statistički uzorak koji će vrlo dobro reći o raspoloženju građana".

Kandidat koji slovi za glavnog favorita naglašava da do privrednog oporavka teško može da se dođe bez strukturnih reformi kroz reforme upravljanja državom, njenom administracijom i upravom, zalaže se za decentralizaciju zemlje i promoviše novu energetsku ulogu i snažan potencijal Hrvatske.

Josipovićev glavni protivkandidat Kolinda Grabar Kitarović glasala je na biračkom mestu u Zagrebu, a u izjavi novinarima izrazila je nadu će izbori proteći u demokratskoj atmosferi, te da sneg neće sprečiti građane da izađu na birališta.

Na novinarsko pitanje po kojem je "kriterijumu odabrala kandidata za koga je glasala, ona je odgovorila - "Po "Programu za bolju Hrvatsku, naravno".

Kada je reč o politici Hrvatske prema susednim zemljama, ona je ponovila kako je važno da sve države jugoistočne Evrope uđu u EU, ali i naglasila da je za to nužno ispunjavanje svih kriterijuma i zatvaranje svih otvorenih pitanja.
"I dalje ćemo razvijati dobrosusedstvo, ali na temelju politike čistih računa", poručila je bivša ministarska spoljnih poslova.

U svom izbornom programu, kandidatkinja HDZ-a naglasak je stavila na rešavanje privredne situacije i ističe da je glavni razlog njene kandidature teško privredno, socijalno i sveukupno stanje u Hrvatskoj.

U svojim nastupima upozoravala je da je zemlja u dubokoj krizi jer ima "neefikasnu i nesposobnu vladu", kritikujući aktuelnog predsednika da u svom mandatu "nije učinio ništa da se u Hrvatskoj danas živi bolje".
Predsednički kandidat Saveza za Hrvatsku Milan Kujundžić glasao je u Markuševcu, a novinarima je izjavio da veruje da su Hrvati shvatili da sami moraju odlučiti i da niko drugi nehe u njihovo ime menjati Hrvatsku nabolje.
"Izlaznost će reći sve o tome šta Hrvati žele", ocenio je Kujundžić koji je na glasanje došao sa suprugom Tatjanom.

On je napomenuo da očekuje veliku izlaznost, iako se, kako je rekao, vreme malo poremetilo te izrazio bojazan da će sprečiti brojne starije ljude da neće moći da glasaju.

Kujundžić je takođe rekao da samo stabilno susedstvo daje sigurnost za stabilnost Hrvatske.

Uprkos snežnom nevremenu koje je zahvatilo veliki deo Hrvatske, zabeležen je dobar odziv birača na predsedničkim izborima, a do 11,30 sati na birališta ih je izašlo više od 13 posto, prema podacima Državne izborne komisije.

Svoju biračku dužnost ispunilo je više od 450 hiljada građana, najviše u Karlovačkoj i Splitskoj, a najmanje u Virovitičko-podravskoj županiji, izjavio je predsednik DIP-a Branko Hrvatin, prenela je HINA.

Od većih gradova, najbolju izlaznost beleže Karlovac i Split.

Nema prijava o eventualnim izbornim nepravilnostima, a ni policija nije javila da ima bilo kakvih kršenja javnog reda i mira.

Ovogodišnji odziv je bolji od onoga na poslednjim predsedničkim izborima, pre pet godina.

Birališta su otvorena do 19 časova kada se očekuju prve procene rezultata.

Za predsednika države može da se glasa i u inostranstvu - u ambasadima i konzulatima Republike Hrvatske.

Iako je podrška Josipoviću i dalje najveća, rezultati ispitivanja javnog mnjenja ukazuju da je gotovo izvesno da neće sve biti rešeno u prvom krugu izbora koje će na 6.350 biračkih mesta nadgledati gotovo 22.000 posmatrača, najviše u poslednjih nekoliko izbornih ciklusa.

Izvor: Tanjug