Kju Kluks Klan prima i crnce!

Veliki zaokret napravio je ogranak Kju Kluks Klana iz Montane. Oni u svoje redove pozivaju afroamerikance, hispanoamerikace, Jevreje i gejeve.

.

Pripadnici Kju Kluks Klana (KKK), poznati po ekstremno desničarskim, rasističkim, antisemitskim i homofobnim stavovima, počeli su da prave veliki zaokret u politici.

Džon Abar, lider KKK iz Montane, ogranka "Vitezovi Stenovitih planina", podstiče nacionalnu i drugu raznovrsnost u svojoj organizaciji. On kaže da njegov klan vodi novu, politiku koja ne insistira na superiornosti bele rase.

"KKK se zalaže za jaku Ameriku", kaže vođa „Vitezova“ Džon Abar koji je nekada i sam zastupao tvrde stavove KKK.

Kako je objasnio, ko želi da se učlani u njegov KKK mora biti Amerikanac, sa severozapada zemlje, stariji od 18 godina. Novi neprijatelj KKK je, kaže, Novi svetski poredak, odnosno globalizacija. Dakle, boja koža i nacionalnost nisu precizirani, kao ni seksualno opredeljenje.

Međutim, vrhovni "poglavica" KKK Bredli Dženkins tvrdi da "reformator" Abar ne može da koristi oznake i ime Kju Kluks Klana jer su njegovi stavovi u suprotnosti sa svim što je u osnovama statuta te desničarske organizacije.

"On pokušava da koristi ime KKK radi lične političke karijere", tvrdi Dženkins.

Prema podacima nevladinih organizacija, u SAD postoji 35 različitih grupa koja stoje iza naziva Kju Kluks Klan, a neke od njih broje tek po jednog člana.

KKK je osnovan 1865. godine u SAD i promovisalo je "čistotu društva" što je značilo nipodašatavanje svih ne-belaca. Iako je danas moć te desničarske grupe znatno oslabljena i iako se KKK smatra delom neslavne istorije SAD, veruje se da i danas ta organizacija broji oko 8 000 članova širom SAD.

Izvor: dailymail