Limun na srpskom tržištu bezbedan za upotrebu

Redovna kontrola najnovijeg kontigenta limunova koji su u zemlju ušli 1. novembra pokazala je da su oni potpuno ispravni i bezbedni za upotrebu, kao i drugi citrusi, izjavio je danas direktor Uprave za zaštitu bilja Nebojša Milosavljević.

.

On je, u susretu sa novinarima, rekao da su u toku i vanredne kontrole, koje radi nekoliko ovlašćenih laboratorija, čiji će rezultati biti poznati sutra.

Prema njegovim rečima, sve dosadasnje analize limuna su pokazale da je sadržaj količina fungicida na bazi imazalila na limunu 0,05 miligrama po kilogramu, što je daleko ispod dozvoljenog propisima, a to je pet miligrama po kilogramu.

To znači da se taj fungicid za zaštitu citrusa od truljenja u skladištima nalazi samo u tragovima na plodovima i da su oni potpuno bezbedni za upotrebu, kako kora tako i jezgro.

Na novinarsko pitanje zašto onda na kutijama piše da kora nije za upotrebu, Milosavljeviće objasnio da izvoznici to, u skladu s pravilnikom, stavljaju iz predostrožnosti.

Prethodnih dana u nekim medijima su se pojavili napisi da se na našem tržištu nalazi limun iz Turske koji je tretiran sredstvom za zaštitu bilja na bazi imazalila, koji je kancerogen.

Milosavljević je rekao da se svo voće koje ulazi u zemlju redovno kotroliše, bez obzira iz koje zemlje potiče, i da su sve dosadašnje analize potvrdile da na njemu nema više hemikalija nego što je dozvoljeno.

On je objasnio da se rade analize na 400 aktivnih materija koje su registrovane u EU, što uključuje i imazalil, iako on nije registrovan u Srbiji, jer naša zemlja nije proizvođač južnog voća.

Proizvođači i izvoznici su obavezni da na deklaracijama paketa navedu kojim hemikalijama je voće tretirano, a to isto moraju da učine i uvoznici.

Zbog napisa u medijima, fitosanitarna inspekcija je prethodnih dana preduzela i dodatne kontrole tih proizvoda u prometu, a Uprava za zaštitu bilja saopštila je da u 2014. godini nije utvrđeno povećano prisustvo sredstava za zaštitu bilja u uvoznim pošiljkama limuna, uključujući i limun poreklom iz Turske.

Povodom glasina da se u našim trgovinama pojavio otrovni limun, juče se oglasila i ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković, koja je poručila da se prehrambeni proizvodi koji se uvoze u Srbiju kontrolišu i na tržištu se nalaze samo one namirnice koje su bezbedne.

Izvor: Tanjug