Plaćala zakonsku cenu, ispisali joj dva sina iz vrtića

Nadležni u predškolskoj ustanovi "Nada Naumović" u Kragujevcu tvrde da nisu kršili zakonske propise o ceni boravka dece u vrtićima, a s druge strane, jedna majka tužila je tu ustanovu jer joj je ispisala sinove, iako je ona redovno plaćala 20 odsto od ekonomske cene, pozivajući se na iste propise.

.

Majka dva sina Marija Milojević Lazarević u izjavi Tanjugu je rekla da je od septembra prošle godine plaćala po 20 odsto od ekonomske cene, zato što tako piše u Zakonu o predškolskom vaspitanju.
"Kada su mi u septembru 2013. obračunali da za oba deteta treba da platim 16.000 dinara zaprepastila sam se, posle čega sam došla do teksta Zakona i videla da u njemu piše da roditelji plaćaju 20 odsto a lokalna samouprava 80 od ekonomske cene", rekla je Milojević-Lazarević.

Naglašavajući da se konsulatovala sa advokatom koji joj je potvrdio da treba da plaća 20 odsto, kao i da se informisala da toliko plaćaju i u vrtićima u drugim gradovima u Srbiji, Milojević Lazarević tada odluči da za oba deteta plati 5.700 umesto 16.000 koliko je trazeno u obdaništu.
"Plaćali smo šest meseci 20 odsto od ekonomske cene i nakon toga obdanište jednostrano prekida ugovor, bez otkaznog roka, pri čemu mi je usmeno rečeno da će mi deca biti predata Centru za socijalni rad ukoliko ih dovedem", rekla je Milovanović-Lazarević i dodala da decu nije vodila u obdanište, ali da je dobila tužbu. Na to je, dodaje, uzvratila kontratužbom.

Direktorka "Nade Naumović" Slavica Otović u izjavi Tanjugu je rekla je da je ta ustanova radila u skladu sa zakonima o osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja, i o predškolskom obrazovanju.
"Mislim da su roditelji pogrešno tumačili zakonske propise u kojima jeste da piše da roditelj treba da plaća 20 odsto od ekonomske cene a ostalo lokalna samouprava, međutim potpuna primena Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja je u obavezi tek od septembra 2014. godine", rekla je Otović.

Ona je precizirala da član 155 tog Zakona kaže da će se primenjivati postupno, počev od školske 2011./2012. a najkasnije do školske 2014./2015.

Ova ustanova, kako je navela Otovićeva, od septembra ove godine roditeljima naplaćuje 20 odsto od ekonomske cene, koja je uvećana i iznosi oko 17.500 dinara.

Komentarišući izjavu majke da su joj deca ispisana bez otkaznog roka, Otovićeva kaže da se roditelji, usled neplaćanja, prvo opominju, posle čega sledi raskid ugovora.
"Roditelje opominjemo više puta, da treba da izmire svoj dug u određeno vreme, što je predviđeno i ugovorom, a ispisujemo posle dva meseca neplaćanja", rekla je Otović.

Izvor: Tanjug