Černobilski reaktor bez zaštitne "čaure" do daljnjeg!

Uništeni nuklearni reaktor u Černobilu tiho rđa i nastavlja da zrači. On je poput tempirane bombe. Zbog toga mu se gradi zaštitna "čaura", ali riječ je o divovskom zdanju za koje sada ponestaje novca!

.

Područje oko reaktora još uvek je u velikoj meri ozračeno, betonski sloj koji je preliven preko reaktora nakon nesreće već odavno je ispucao.

Zbog toga jedan francuski konzorcijum već godinama gradi novi zaštitni omotač. Jedan deo je već gotov, na drugome se radi. Trenutko se reaktor polako raspada - zajedno sa svojim inventarom od 200 tona snažno ozračenog materijala, uključujući i uništene radioaktivne šipke.

Tek kada novi omotač bude gotov može da se počne sa odstranjivanjem starog radioaktivnog materijala. A to će, verovatno, biti tek više od tri decenije nakon katastrofe, jer niko više ne veruje da će zaštitna ljuska biti gotova prema planu, dakle, iduće godine.

"U svetu ne postoji ništa slično na šta bismo mogli da se ugledamo", kaže za Dojče Vele, Johan Flasbart, državni sekretar u nemačkom ministarstvu životne sredine i dodaje:

"Naravno da tu postoji mnogo nepoznanica."

On misli na "zaštitnu ljusku" koja bi uskoro morala da bude postavljena oko oštećenog atomskog reaktora u Černobilu - 100 metara visoku i 165 metara dugačku. Ljuska bi trebalo da bude sagrađena na sigurnoj udaljenosti od atomske ruševine koja još uvek zrači, a kasnije, na šinama bi bila "navučena" preko reaktora.

Radi se o konstrukciji koja bi, kada bude gotova, trebala da bude tri puta veća od katedrale sv. Petra u Rimu. Ako bude gotova. Jer trenutno nedostaju sredstava za nastavak njene gradnje. Na to misli Flasbart kad govori o "nepoznanicama".

Neophodno je da se do kraja godine skupi 600 milijona evra. Kao što to obično i bude, gradnja je ispala skuplja nego što se računalo i ukoliko se novac ne stvori odnekud, projektu preti prekid.

U Nemačkoj je već odobreno 80 milijona dolara za černobilsku "čauru", za ovu i sledeću godinu je predviđeno nešto više od po sedam i pol milijona evra iz državnog proračuna. Svim akterima je jasno da to nije dovoljno. A na rusku pomoć - i to je jasno - grupa G7 ne može da računa. To je još jedna posledica rusko-ukrajinskog konflikta.

Za ekološke aktiviste to znači novu obvezu za zapadne države. Međutim, s obzirom na velike aktualne krize poput epidemije ebole u Africi i ratova u Siriji i Ukrajini, vrlo je teško skrenuti pažnju G7 na problem Černobila.

Izvor: DW.de